Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Oční lekári upozorňujú na chýbajúce lieky. Lekárska komora navrhuje ich náhradu, po ktorej budete týždeň doma
Zdielať na

Oční lekári upozorňujú na chýbajúce lieky. Lekárska komora navrhuje ich náhradu, po ktorej budete týždeň doma

BRATISLAVA / V očných ambulanciách a lekárňach stále chýbajú očné kvapky. Ich hlavný výrobca má totiž pozastavenú výrobu pre nesterilné prostredie. Lekárom sa už míňajú posledné zásoby a situácia je podľa nich alarmujúca. Náhradné postupy, ktoré musia teraz pri vyšetrovaní používať, vyradia pacientov z bežného života na dlhšiu dobu ako doteraz. A ministerstvo stále nekoná. Dôvodom je, že oficiálne nedostalo žiadosť o nákup liekov zo zahraničia.

Podľa lekárov takýto dlhodobý a vážny výpadok liekov na Slovensku ešte nezaznamenali. Znevýhodní to mnohých pacientov. "Naša komora nám odporučila, že môžeme používať Atropín, po ňom musí byť pacient vyradený na týždeň. Nevedel by sledovať televíziu, šoférovať či byť na počítači," povedala Ingrid Dvorská, oftalmologička. Ide vraj o priame ohrozenie zraku ľudí, pretože pri nedostatočnej liečbe sa môžu niektoré choroby zhoršiť a môže nastať trvalé poškodenie a zhoršenie zraku. Na trhu chýbajú aj ostatné lieky a antibiotiká pre pacientov. Štátny ústav pre kontrolu liečiv zastavil výrobu očných kvapiek už koncom decembra 2018. Medzitým sa výrobcovi stále nepodarilo obnoviť výrobu.

"Naša spoločnosť postupne implementuje všetky opatrenia, tieto procesy sú momentálne vo fáze prebiehajúceho testovania," vyjadrilo sa vedenie spoločnosti UNIMED PHARMA. Lekári si tak musia vystačiť zo zásobami. Tie však dochádzajú, ako aj ich trpezlivosť. Štátny ústav pre kontrolu liečiv denne dostáva od lekárov a farmaceutov podnety o nedostupnosti očných kvapiek. "ŠUKL ako príslušná autorita, ktorá spadá pod MZ SR, je, myslím, dostatočným dôvodom na to, aby ministerstvo pristúpilo k nejakým krokom a zabezpečilo prístupnosť liekov," povedal Ondrej Sukeľ, prezident SLK. 

"O celkovej situácii sme ministerstvo informovali," dodala Magdaléna Jurkemiková, hovorkyňa ŠUKL. Rezortu zdravotníctva to však zrejme nestačí. "My, ministerstvo zdravotníctva, sme doteraz neobdržali žiaden podnet od poskytovateľov alebo od odborných spoločností, ktorí by žiadali ministerstvo o mimoriadny dovoz týchto liekov," vyjadrila sa Andrea Kalavská, ministerka zdravotníctva SR. 

Ako sa darí slovenskému zdravotníctvu? Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy