Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dočasným šéfom ministerstva financií bude premiér Pellegrini
Zdielať na

Dočasným šéfom ministerstva financií bude premiér Pellegrini

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Novým, dočasným ministrom financií bude premiér Peter Pellegrini. Povedal to v pre HNClub, kde hodnotil rok svojho pôsobenia.

"Budúci týždeň pravdepodobne vo štvrtok podá pán minister Kažimír demisiu a vzhľadom na to, aký významný tlak je dnes smerovaný na rezort financií, si nemyslím, že by to vyjednávanie, ktoré bude najbližších pár týždňov, mohol zvládnuť nový minister," uviedol Peter Pellegrini v HNClube

"Preto vám tu veľmi otvorene vyhlasujem, že ja vo štvrtok poďakujem ministrovi Kažimírovi a dočasne prevezmem riadenie rezortu financií, pokiaľ sa nevyriešia všetky otázky balíčkov, zásahov a keď toto všetko bude vyriešené, potom odovzdám rezort novému ministrovi na dovládnutie," hovorí Pellegrini."Povedal som to teraz prvýkrát a otvorene, neviem, čo to spôsobí, ale ja vo štvrtok s iným návrhom za prezidentom neprídem," dodal Pellegrini. 

"To najťažšie obdobie chcem prejsť, garantovať nejakú stabilitu. My nemôžeme prichádzať s nápadmi, ktoré ohrozujú podnikateľské prostredie a ťahať ich z klobúka," kritizuje premiér aktuálnu situáciu. 

Predseda strany Smer-SD Robert Fico ale uviedol, že ešte o ničom nie je rozhodnuté. "Je tu niekoľko variant. Buď postaviť úplne nového ministra financií, zobrať niekoho z národnej rady alebo túto funkciu prevezme premiér Pellegrini. O tomto bude rokovať predsedníctvo budúci týždeň, preto je táto otázka ešte otvorená," reagoval predseda Smeru-SD Robert Fico. 

V pondelok sa Peter Kažimír vzdal poslaneckého mandátu. V polovici marca ho prezident Andrej Kiska vymenoval za guvernéra Národnej banky Slovenska. 

Prezident Andrej Kiska 13. marca vymenoval Petra Kažimíra za guvernéra Národnej Banky Slovenska. Urobil tak aj za prítomnosti premiéra Petra Pellegriniho. Kiska počas svojho príhovoru upozornil nového guvernéra, že musí byť nestranný. Keďže je bývalým členom politickej strany bude pod verejnou kontrolou. Kažimír na základe jeho požiadavky, ktorá mu bola schválená, opustí vládu ako minister financií a nastúpi do funkcie guvernéra, neskôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy