Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Theresa May dostala poverenie usilovať o ďalší odklad brexitu. Ako sa zachová EÚ?
Zdielať na

Theresa May dostala poverenie usilovať o ďalší odklad brexitu. Ako sa zachová EÚ?

Archívna reportáž

LONDÝN / May sa nevzdáva a voľnú ruku jej dali aj lordi. Veľká Británia na čele s premiérkou Theresou May bude naďalej hľadať cestu k usporiadanému brexitu. Po Dolnej snemovni by o zákone, ktorý vylučuje možnosť varianty bez dohody, mohla rokovať už aj Snemovňa lordov.

Premiérka Theresa May má v pláne rokovať so zástupcami opozičných labouristov. O situácii bude rokovať aj v Dubline írsky premiér Leo Varadkar a nemecká kancelárka Angela Merkel

Dolná snemovňa po polnoci zákon odvracajúci tvrdý brexit schválila väčšinou, v Snemovni lordov by návrh podľa agentúry AP mal prejsť. Rokovania ale bývajú zdĺhavejšie. Zákon poveruje premiérku May usilovať o odklad brexitu, ak bude krajine 12. apríla hroziť brexit bez dohody. 

S vodcom opozície Jeremym Corbynom sa predsedkyňa vlády stretla už v stredu a podľa hovorcov oboch strán boli rokovania konštruktívne. Corbyn viacmenej následne uviedol, že v pozícii May nenastala tak veľká zmena, akú očakával. 

Britská Dolná snemovňa si v stredu odhlasovala, že už v pondelok nebude znovu hlasovať o rôznych variantách postupu v otázke plánovaného odchodu z únie. Pre návrh žiadajúci, aby poslanci opäť prevzali kontrolu nad programom snemovne sa vyslovilo 310 poslancov, proti ich bol rovnaký počet. Predseda snemovne John Bercow remízu rozhodol v neprospech návrhu. 

May v utorok prekvapivo oznámila, že plánuje požiadať Európsku úniu o ďalší odklad brexitu, ktorý je teraz naplánovaný na 12. apríla. Mal by podľa nej byť ale čo možno najkratší. Zároveň vyzvala Corbyna, aby s ňou rokoval o nájdení východiska z brexitového problému. 

Ako to bude po brexite s cestovaním?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy