Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Priemerná mesačná mzda na Slovensku prekonala v minulom roku poprvýkrát hranicu tisíc eur
Zdielať na

Priemerná mesačná mzda na Slovensku prekonala v minulom roku poprvýkrát hranicu tisíc eur

BRATISLAVA / Podľa štatistického úradu prekročila v minulom roku nominálna mesačná mzda na Slovensku 1 013 eur. Stúpajúci trend nasleduje aj zamestnanosť s klesajúcou tendenciou nezamestnanosti. Miera nezamestnanosti sa znížila na 6,6 percenta. Najvyššie príjmy sú už tradične v okolí Bratislavy.

V minulom roku po prvýkrát prekročila nominálna mesačná mzda hranicu tisíc eur a to konkrétne úroveň 1 013 eur. Najviac si polepšili pracujúci v Bratislavskom kraji. Podľa Ivana Chrappu z Odboru štatistiky práce a vzdelávania ŠÚ SR je "Priemerná mzda na Slovensku ťahaná najmä hlavným mestom a jeho okolím." 

Pozitívny nárast štatistici zaznamenali aj v zamestnanosti, pričom dlhodobá nezamestnanosť klesá. Najnižšie sa zarábalo v odvetviach ubytovacích a stravovacích služieb a v stavebníctve, konkrétne pod 750 eur. Najvyššia úroveň priemernej mesačnej mzdy, 1 800 eur, bola zaznamenaná v odvetviach informácií, komunikácie, finančných a poisťovacích služieb. 

"Miera nezamestnanosti sa znížila na 6,6 desatín percenta," poznamenal podpredseda Štatistického úradu František Bernadič. Celková zamestnanosť v roku 2018 vzrástla medziročne o 1,4 percenta. Celkový počet pracujúcich dosiahol 2 567 000 osôb. 

Mladé rodiny isto zaujíma aj bytová výstavba. Za minulý rok sa celkovo rozostavalo 22 tisíc a dokončilo 19 tisíc bytov. Aj v poslednom kvartáli bola výrazná časť z nich v západnej časti Slovenska. "V Bratislavskom kraji bolo skoro 36 percent, Trnavský kraj predstavuje podiel na celkovom počte dokončených bytov 14,3 percenta a najmenej bytov bolo v Banskobystrickom kraji, to je 3,8 percenta," dodala generálna riaditeľka Sekcie podnikových štatistík ŠÚ SR Libuša Kolesárová. 

Pozrite si aj makroekonomickú prognostiku v našej reportáži: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy