Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nie elektrárne ani dieslové autá, deti sú podľa autorky najhoršie pre životné prostredie
Zdielať na

Nie elektrárne ani dieslové autá, deti sú podľa autorky najhoršie pre životné prostredie

Archívna reportáž

BERLÍN / Najhoršie vecí pre životné prostredie nie sú hnedouhoľné elektrárne, ani autá s dieselovými motormi či jednorazové vatičky do uší, ale deti. To aspoň tvrdí Nemka Verena Brunschweiger.

Ona sama sa vraj rozhodla pre život bez vlastných detí a ako dôvod uvádza i ohľady na životné prostredie. Jedno malé bábätko vraj totiž vypustí do sveta až päťdesiat ton oxidu uhličitého (CO2), ktorý je považovaný za jeden z hlavných zdrojov pokračujúceho globálneho otepľovania. "Dieťa, ktoré sa narodí, je to najhoršie, čo môže niekto urobiť životnému prostrediu," usudzuje v rozhovore pre server Krone Brunschweiger.

Tridsaťdeväťročná autorka, ktorá má povesť angažovanej feministky, napísala knihu. A vôbec nezastiera, že k jej napísaniu ju viedli vlastné skúsenosti. Prekážali jej totiž stále sa opakujúce otázky jej okolia, prečo nemá deti? Jej kniha má slúžiť všetkým ženám, ktoré zažívajú podobné pocity a dať im do rúk vodítko, ako si v diskusii s okolím svoje rozhodnutie obhájiť.

"Prečo by sa tridsiatnička nemohla slobodne rozhodnúť, že nebude mať deti?" Kladie si autorka rečnícku otázku. Svoj životný štýl bez detí preto považuje Brunschweiger tiež za vzburu proti sociálnym očakávaniam. "Celá naša kultúra je zameraná na to chcieť deti," čo je vraj zlé, pretože to stále ešte príliš zväzuje ženu s rolou matky.

Verena Brunschweiger, ktorá okrem iného učí nemčinu, angličtinu a etiku na jednej bavorskej strednej škole, na seba už v minulosti upozornila. Knihou, ktorá sa venoval tomu,  ako pornografia stále silnejšie zasahuje do bežného života ľudí a ovplyvňuje ho.

Dnes už vraj nikomu nevadí, keď sú verejne vyvesené nástenné kalendáre s nahými ženskými telami. Ženy sú podľa autorky stále považované za niečo menejcenné, ​​čo slúži len na ozdobu, prípadne k rýchlej zábave. Brunschweiger to vtedy viedlo k jedinému možnému záveru: Ženy sa musia brániť!

A napríklad, takú dovolenku bez detí ste si už skúsili?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy