Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za dva roky vyhlásilo osobný bankrot viac ako 20 000 Slovákov. Je medzi nimi aj 18-ročný tínedžer
Zdielať na

Za dva roky vyhlásilo osobný bankrot viac ako 20 000 Slovákov. Je medzi nimi aj 18-ročný tínedžer

BRATISLAVA / Takmer 90 percent zo všetkých osobných bankrotov v histórii Slovenska bolo vyhlásených za posledných 24 mesiacov. Medzi tými, ktorí túto možnosť oddĺženia využili, bol prvýkrát aj tínedžer, ktorý nemal ešte ani 19 rokov a tiež dve 90-ročné ženy.

Počas dvoch rokov, čo platí novelizácia zákona týkajúca sa osobných bankrotov, využilo túto možnosť oddĺženia 21 356 občanov Slovenskej republiky.
"Ešte sme stále nespotrebovali tých dlžníkov, ktorí si dlhy narobili v minulosti, plus k nim budú pribúdať ľudia, ktorí si dlhy narobili v súčasnosti," vysvetlila Jana Marková, hlavná analytička CRIF - Slovak Credit Bureau. 

Mnohí z nich často ani netušia, aký dlh majú, keďže na vyrovnanie jedného úveru si brali ďalší a potom ďalší a ďalší. Dodnes je ťažké určiť, či ide u dlžnika o poctivý záujem svoje dlhy splatiť alebo chce len systém zneužiť.

Napríklad tým, že bude tvrdiť, že nemá žiaden majetok či peniaze. Lož máva krátke nohy, tak ako v prípade z Česka."Tam dlžník prišiel a chválil sa na facebooku večer, že pozýva všetkých na party k sebe, že sa dnes oddĺžil. Konklúzny súd nelenil a zrušil mu oddĺženie pre nepoctivý zámer a ako dôkaz slúžil status na Facebooku," opísal generálny riaditeľ sekcie civilného práva ministerstva spravodlivosti Martin Maliar. Na Slovensku nepoctivosť dĺžnikov môže byť odhalená kedykoľvek počas 6 rokov od oddĺženia. V niektorých prípadoch stačil aj rok a pol.

Za nepoctivý zámer sa považuje aj to, ak si človek vezme úver už s tým, že vie, že ho nebude splácať. S istou dávkou irónie možno povedať, že títo špekulanti môžu byť radi, že to končí žalobou. V minulosti by ich čakal oveľa horší trest. "Dlžník sa predával do otroctva, prípadne sa predávali členovia jeho rodiny," uviedol Maliar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy