Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Uniká nám automobilový vlak? Cestám budú kraľovať elektroautá
Zdielať na

Uniká nám automobilový vlak? Cestám budú kraľovať elektroautá

BRATISLAVA / Prakticky až doteraz prichádzali od automobilových výrobcov na Slovensku len pozitívne správy. Tento týždeň však Volkswagen informoval o tom, že škrtá zmeny a nebude predlžovať zmluvy agentúrnym pracovníkom. A škrty neobídu ani žilinskú továreň KIA. Jedným z dôvodov je klesajúci dopyt po naftových autách. Podľa odborníkov Slovensku chýba nový impulz v oblasti elektrických áut, ktoré sú budúcnosťou. A okolité krajiny nás v tomto segmente začínajú predbiehať.

Analytici upozorňujú, že nám začína unikať pomyselný elektrický automobilový vlak. Pre geopolitické dôvody, ako aj vo vnútri fabriky, náš najväčší súkromný zamestnávateľ počas týždňa oznámil, že škrtá zmeny v oboch svojich segmentoch. Po rokoch pozitívnych správ prekvapenie. Naopak tešiť sa môžu v Amerike.

"Oznámili sme investíciu vo výške 800 miliónov dolárov do nášho závodu v Tennessee. Vytvoríme tak 1 000 nových pracovných miest a množstvo ďalších pre dodávateľov," povedal šéf koncernu Volkswagen Herbert Diess.

Kým dopyt po naftových autách klesá, čo sa odzrkadľuje aj na situácii vo Volkswagene, či Kii, tak elektroautá, vyzerá to tak, budú naozaj kraľovať postupne cestám. "Naším cieľom je dostať ľudí do elektrických áut. Musíme túto výrobu viacej rozšíriť a tým pádom sa dostaneme aj na ceny prijateľnejšie pre spotrebiteľov," hovorí viceprezident Volkswagenu pre elektromobilitu Matthew Renna. 

A práve v elektromobilite napreduje Slovensko, podľa analytikov, pomaly. "Je vidieť, že strácame," myslí si analytik slovenského automobilového inštitútu Martin Jesný. Slovensko má už pritom teraz nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, a tá pre elektro autá a nové alternatívne pohony, bude musieť byť ešte kvalifikovanejšia. Hľadať v tomto smere nových investorov bude stále ťažšie.

"Výrobných ľudí už nebude toľko treba, ale tých na moderná vývoj a výrobu bude rásť," dodáva Jesný. Podľa vicepremiéra pre investície tomu tak nie je. Ako príklad uvádza investíciu v hodnote približne 130 miliónov eur v US Steel. "Ktorý bude vytvárať plechy a komponenty aj pre elektromobily," dodáva Richard Raši.

"Slovensko má pripravený akčný plán na podporu elektro mobility," uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec. Podľa našich predstaviteľov teda pripravení sme. Momentálna realita ale je, že plánovanú väčšiu investíciu v elektro oblasti neoznámila žiadna automobilka pôsobiaca u nás a začínajú nás predbiehať susedia Maďari, Poliaci, či Rakúšania. "Ktoré už majú vo výrobe autá, batérie, alebo dokonca motory pre elektro mobily, u nás takáto výroba štartuje len pilotnými projektmi," dodal Jesný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy