Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V golfovom klube Donalda Trumpa pracovali migranti bez dokladov. Väčšina je z Mexika
Zdielať na

V golfovom klube Donalda Trumpa pracovali migranti bez dokladov. Väčšina je z Mexika

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Golfový klub prezidenta Donalda Trumpa dlhé roky zamestnával migrantov bez potrebných dokumentov, dokladov. Ich plat bol oveľa nižší ako je štandardom v USA. Počas rozpočtovej krízy, ktorú vyvolal spor Trumpa s demokratmi o stenu na hranici s Mexikom, klub vyhodil viac ako 10 takýchto zamestnancov. Informoval o tom denník The Washington Post, ktorý spravil so 16 terajšími aj bývalými zamestnancami klubu rozhovor.

V golfovom klube Donalda Trumpa v New Yorku boli zamestnaní migranti bez potrebných dokumentov. Denník The Washington Post, ktorý o tomto fakte informoval, poukázal aj na to, že prepustení boli aj ľudia bez dokladov v golfovom klube v štáte New Jersey. Niektorí z prepustených migrantov tu pracovali 18, 12 či 10 rokov. 

Tak ako aj v iných firmách, aj tu ten najlepší vyhral ocenenie - zamestnanec mesiaca. Niektorí z nich mali takú dôveru, že dostali kľúče k rekreačnému domu Trumpovho syna Erika. Minulý týždeň v piatok do klubu ale prišla žena z personálneho oddelenia z ústredia firmy a časť z nich prepustila. Odôvodnila to tým, že spoločnosť overila prisťahovalecké dokumenty, ktoré jej poskytli, a tak zistila, že v krajine nemôžu pracovať. 

Dotyční pochádzajú prevažne z Mexika a pár z nich z ďalších krajín Latinskej Ameriky. Do USA sa väčšinou dostali pešo cez južnú hranicu, a potom si kúpili sfalšované doklady. Zodpovedná za personálne oddelenie tvrdí, že keď zamestnancov prijímali, koncern The Trump Organization dokumenty nijak bližšie neskúmal. 

"Nikdy sa nijak neozvali. Nijak," vyjadrila sa chyžná Margarita Cruzová z Mexika, ktorá bola prepustená po 8 rokoch. "Nepovedali, že máme zlé číslo sociálneho zabezpečenia, alebo že nie je niečo v poriadku. Nič, až teraz," dodala. 

Trump na verejnosti už viackrát prehlásil, že ľudia bez potrebných dokumentov, dokladov, poškodzujú pracujúcich Američanov tým, že zrážajú dole mzdy. Ľudia prepustení z Trumpovho golfového klubu si ale myslia, že Američania by za taký nízky plat v jeho areáli ani nepracovali. Podľa ich slov pracovali za tak málo peňazí práve preto, že na ich dokumenty sa nikto "radšej" ani nepýtal. 

Spoločnosť riadia jeho dvaja synovia Eric a Donald. "Vynakladáme veľké úsilie, aby sme identifikovali každého zamestnanca, ktorý poskytol falošné doklady a zamestnanie získal neoprávnene. Akonáhle na niekoho takéhoto narazíme, okamžite s ním rozviažeme pracovný pomer," vyjadril sa k prepúšťaniu Eric Trump.

Prepustenie poukazuje na to, že v Trumpových firmách pracujú ľudia bez potrebných dokladov aj napriek tomu, že americký prezident teraz žiada vybudovanie steny na hraniciach s Mexikom. Trump pritom neustále pripomína, že vďaka nej by sa do krajiny, ľudia ako sú títo zamestnanci, nedostali. Ide tak o akýsi rozpor medzi Trumpovým verejným postojom a jeho obchodnou praxou. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s výstavbou múru na hranici s Mexikom. Už nemá byť betónový: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy