Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Priemerná mzda prekročila 1000 eur. Pre mnohých je stále nedosiahnuteľná
Zdielať na

Priemerná mzda prekročila 1000 eur. Pre mnohých je stále nedosiahnuteľná

BRATISLAVA / Prvý raz priemerná mzda Slovákov v minulom roku prekonala magickú hranicu 1000 eur. Ide ale o priemerný plat a ten ťahá Bratislava a top povolania. Takže ide o hranicu naozaj ťažko dosiahnuteľnú, najmä čím ďalej od Bratislavy. A vo vrecku možno namiesto tisícky bude prievan.

Aj keď mzdy vlani nerástli rýchlo ako v roku 2017, tak podľa portálu platy.sk poskočili priemerne o 55 eur a prekonali tak historický míľnik. "Základný plat priemerného Slováka bol 1035 eur v roku 2018," uviedla Nikola Richterová, hovorkyňa profesia.sk. Ide pritom o hrubú mzdu bez rôznych odmien, či trinástych a štrnástych platov. Najhoršie platená desatina Slovákov má mzdu nižšiu ako 605 eur. "Naopak tá najlepšie viac ako 1648 eur v hrubom," povedala Nikola Richterová. Najhoršie platené sú upratovačky, pomocníci v kuchyni, či poštoví doručovatelia. Najlepšie sa naopak majú IT-čkári či piloti. Platy rástli medziročne najviac v Trenčianskom a Žilinskom kraji. "Ak sa pozrieme na to, kde platy rástli najmenej, tak je to Prešovský kraj a to je aj kraj, kde je najnižšia priemerná mzda," dodala Nikola Richterová. 

​Vlani bol priemerný plat na Slovensku 1000 eur. Ľudia, ktorí žijú 500 kilometrov ďalej od Bratislavy ale o takom niečom môžu iba snívať. "Je to skôr tak, že na západnom Slovensku ľudia zarábajú možno priemerne 1000 eur, ale na východe určite nie," potvrdila obyvateľka Sniny. 

Rozdiel platov v Bratislavskom a Prešovskom kraji je naozaj priepastný. Kým 650 eur v hrubom majú na západe len zhruba 3 percentá, v Prešove a okolí je to takmer 25 percent. "Rozdiel medzi hlavným mestom a zvyškom Slovenska sa pomaly znižuje. Musíme ale povedať, že sa znižuje pomalšie, ako by sme si predstavovali," povedala hovorkyňa profesia.sk. Regionálne rozdiely sa teda nestierajú tak, ako by bolo optimálne. Slováci ale naozaj zarábajú viac a je to vidieť aj na míňaní, ktoré je možno až nezdravé. "Od roku 2018 Slováci dlžia bankám viac, ako tam majú odložené," dodal Maroš Ďurik, riaditeľ Across Private Investments. 

SIPO od nového roka výrazne zdraželo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy