Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poplatok za SIPO zvýšili bez upozornenia o 530 percent
Zdielať na

Poplatok za SIPO zvýšili bez upozornenia o 530 percent

BRATISLAVA / SIPO alebo sústredené inkaso platieb obyvateľstva pozná až jedna tretina Slovákov veľmi dôverne. Zeleným papierikom platíme napríklad bývanie, rozhlas a televíziu, či rôzne faktúry. Od nového roka ale tento spôsob úhrad výrazne zdražel.

Slovenská pošta ľudí bez upozornenia veľmi nepríjemne prekvapila. Na poukážkach SIPO zvýšila sadzbu od januára tohto roku z 0,17 EUR na 0,90 EUR. Napriek tomu, že hovoríme o centoch, tento nárast v prepočte predstavuje až 530%. "Považujem to za nehoráznosť! Keby tak všetky štátne organizácie zvýšili svoje poplatky o vyše 500 percent, tak by tu nastala revolúcia," vyjadril sa nahnevaný divák TV JOJ Ján. 

"Výška tohto poplatku bola dlhodobo podhodnotená a neodrážala základnú úroveň nákladov," vysvetľuje Eva Rovenská, hovorkyňa Slovenskej pošty. "Ja SIPO zruším, čo platím, lebo sú s tm stále len problémy," tvrdia nespokojní zákazníci. "Keď sa to zoberie, že je to len pár centov nie je to také hrozné, ale aj tak tých 500% sa mi zdá dosť."

SIPO využíva 1 800 000 ľudí a z toho až 2/3 z nich ho platia osobne na pošte. "Odporúčame zákazníkom uhrádzať SIPO bezhotovostne, to znamená prevodom na účet respektíve inkasom a vtedy je to bez poplatku," poukzauje Rovenksá. "Ak by to bolo lacnejšie tak myslím, že by nebol problém. Ide o to, či každý má internet," myslia si ľudia. "Ja som si zvykla. Ja som chodila tiež na poštu ale už, dcéra ma to naučila a už všetko dávam cez internet."

Vyššie poplatky by sa podľa Slovenskej pošty mali odzrkadliť aj na kvalite je služieb. Pripravujú platbu kartou od akejkoľvek banky, či mobilnú aplikáciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy