Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rok 2019 sa dá nazvať rokom zdražovania. Vieme, za čo si priplatíme
Zdielať na

Rok 2019 sa dá nazvať rokom zdražovania. Vieme, za čo si priplatíme

BRATISLAVA / Aj keď sa slovenskej ekonomike darí najlepšie za posledné roky a zamestnanosť a platy rastú, zdá sa že aj v tomto roku si budú musieť ľudia siahnuť opäť o čosi hlbšie do peňaženky. Rok 2019 sa dá pokojne nazvať aj rokom zdražovania a to vo väčšine oblastí, ktoré ovplyvňujú náš život.

Vďaka zvyšovaniu platov máme peňazí na míňanie viac. Za ich spravovanie, či vytiahnutie z bankomatu si budeme musieť priplatiť. "Dá sa očakávať, že tak, ako po iné roky, aj tento rok budú banky upravovať svoje cenníky. Prvé zmeny už začali začiatkom roka. S vysokou pravdepodobnosťou by nemali byť v tomto roku jediné," hovorí Maroš Ovčarik z Finančného kompasu. 

V niektorých prípadoch zdvihli banky svoje poplatky až dvojnásobne. "Odporúčam ľuďom pravidelne si kontrolovať výpisy, takto skôr zistia, či nie je ich banka pridrahá a či neprišiel čas na jej výmenu," dodáva Ovčarik. 

Priplácať si budeme aj za viaceré poistky. "Tie sú od nového roku zaťažené novou poistnou daňou vo výške 8 percent. A v tejto výške si za ne pravdepodobne aj priplatíme," uviedol Ovčarik. Slováci vynakladajú na energie a na bývanie zhruba štvrtinu z celkových svojich výdavkov a predpokladá sa, že v tomto roku to bude ešte viac.

"Pretože nám zdražie nielen elektrina ale aj plyn a takisto teplo. Síce mierne ale predsa nám zdražie aj vodné a stočné," vymenováva analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková. Od 1. januára musia platiť obchodné reťazce osobitný odvod. Mnohí sa obávajú, že v spojitosti s ním dôjde aj k rastu cien potravín.

"Čo sa týka pekárov, mlynárov, čo sa týka viacerých producentov potravín, tak už avizovali, že rok 2019 môže priniesť určitý nárast cien," povedala analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská. 

"Čo sa týka služieb, tak tento rok môžeme očakávať zdražovanie. Nie veľmi výrazné, ale hlavne na začiatok roka sa treba pripraviť, že napríklad kaderníctvo, holičstvo, tam budú vyššie ceny za služby. Ale takisto napríklad reštaurácie, alebo keď pôjdeme do kina, tak to bude drahšie," rozpráva Buchláková. Zdražovanie pocítia aj fajčiari. Cena za škatuľku pôjde hore o 10 centov. Zvyšovanie by malo prebehnúť v dvoch vlnách. Prvá vlna začne 1. februára.

Druhú vlnu zdražovania cigariet prinesie v roku 2019 smernica EÚ, ktorá sa tým snaží bojovať proti pašovaniu nelegálnych cigariet.

"Výrobcovia budú musieť vydávať unikátne štítky na cigarety a tým pádom sa tie výrobné náklady tým výrobcom zvýšia," hovorí analytička Slovenskej sporiteľne. Aj v tomto prípade sa cena za krabičku zdvihne o ďalších 5 až 15 centov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy