Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matka nezniesla plač svojho 5-mesačného syna. Teraz si odsedí 15 rokov za mrežami
Zdielať na

Matka nezniesla plač svojho 5-mesačného syna. Teraz si odsedí 15 rokov za mrežami

Zdroj: ISIFA/ilustračná

BRNO / Dieťa prišlo na svet o 3 mesiace skôr, a tak sa o neho 8 týždňov starali lekári a sestry v brnenskej nemocnici. Po tom, čo ho prepustili domov do rúk matky, sa chlapcov život po troch mesiacoch skončil. Matka nevydržala jeho detský plač. Žena si teraz vo väzení odsedí 15 rokov, rozhodol o tom Najvyšší súd.

Po troch mesiacoch, ktoré novorodené dieťa strávilo doma, zomrelo. Za jeho smrť môže jeho vlastná matka, ktorá nevydržala detský plač. Dvadsaťtriročná žena si teraz odsedí 15 rokov za mrežami. Rozhodol o tom Najvyšší súd, ktorý jej odvolanie zamietol. 

Matke chlapca pôvodne hrozilo doživotie, s trestom na spodnej hranici trestnej sadzby, ktorý jej uložil brnenský Krajský súd, sa ale žena nezmierila. Odvolala sa, no jej námietky nevypočul Vrchný súd v Olomouci a ani Najvyšší súd. "Chlapec neustále plakal a obžalovaná ho nemohla utíšiť. Z jeho plaču bola nervózna a vyčerpaná, potrebovala sa starať o ďalšie svoje deti a domácnosť. Dieťa preto úmyselne napadla veľkou intenzitou, jej útok smeroval do oblasti hlavy. Bola uzrozumená s tým, že toto napadnutie môže viesť až k smrti," vyjadrila sa pri pojednávaní na Krajskom súde štátna zástupkyňa. 

Podľa znalcov dieťa zomrelo po spôsobení tupého násilia do oblasti hlavy, došlo ku zlomenine klenby lebečnej a následnému pomliaždeniu a opuchu mozgu. "Takéto zranenie si nemohol spôsobiť sám. Doba prežívania bola maximálne niekoľko desiatok minút," konštatovali. 

"Nikdy by som svojmu synovi neublížila, je mi to veľmi ľúto, že som to zavinila. K tomu dňu nebudem nič hovoriť, rovnako ako ku zdravotnému stavu syna. Nebudem ani vypovedať," vyjadrila sa žena na súde. Podľa listín prečítaných na súde, žena opakovanie uvažovala, že dieťa umiestni do Klokánku - fond ohrozených detí. Ponúknutá jej bola aj pestúnska starostlivosť, nakoniec sa ale o dieťa rozhodla postarať sama. 

Pozrite si reportáž o 3- ročnom dieťati v ohrození: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy