Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Budú rekreačné poukazy fungovať? Zamestnávatelia sú skeptickí
Zdielať na

Budú rekreačné poukazy fungovať? Zamestnávatelia sú skeptickí

BRATISLAVA / To, že od januára vám zamestnávateľ môže prispieť na domácu dovolenku cez rekreačný poukaz do 500 eur nie je novinka. Nik si dnes ale netrúfa odhadnúť ako to bude reálne fungovať v praxi. A či z tohto diela SNS nebudú profitovať hlave firmy, ktoré budú poukazy sprostredkovať. Mestá, obce či zamestnávatelia v nich veľa pozitív nenachádzajú.

Možnosť užívať si vďaka poukazom dovolenku na Slovensku znie síce lákavo, ale tak ako hotelieri, tak i zamestnávatelia sú k rekreačným poukazom vcelku skeptickí a očakávajú skôr problémy. "Skôr očakávame, že to bude predmetom rôznych podvodov, kde sa budú vykazovať fiktívne ubytovania tak, aby sa dokázal preplatiť tento benefit, takže my ho vnímame tým, že je povinný z našej strany, ako zhoršenie podnikateľského prostredia, zásah do nákladov a niečo, čo je nesystémové," uviedol Rastislav Machunka, Asociácia zamestnávateľských zväzov. "Ktoré mestá a obce budú mať povinnosť svojim zamestnávateľom rekreačné poukážky poskytnúť, ktoré školy a školské zariadenia budú mať viac, ako 49 zamestnancov a túto povinnosť budú mať tiež, to ukáže čas," dodal Milan Turčány, Združenie miest a obcí Slovenska. 

​Hlavné negatívum zákona vidia v tom, že sa zaviedlo ako povinnosť,  nie ako dobrovoľná možnosť benefitu zamestnancov. Tiež, že tam platí obmedzenie pre firmy s počtom zamestnancov nad 50 a tie do 49 ľudí. "Určite nesúhlasíme s touto podmienkou, lebo ak má byť, tak by sa mala vzťahovať na všetkých zamestnancov a na všetkých zamestnávateľov a nevytvárať skupiny. Čiže opätovne túto podmienku kritizujeme a nesúhlasíme s ňou," povedala Monika Uhlerová, Konfederácia odborových zväzov. 

Zákon začína platiť od 1. januára a odvtedy môžete svojich zamestnávateľov o tieto poukazy žiadať. Akým spôsobom to má prebehnúť, je vraj jasne dané. "Máme to dané zákonom, takže je tam tá možnosť preplatiť faktúru, zrealizovať poukážky, tada celkom široký záber," informoval Rastislav Machunka. "Zamestnávateľ môže prispieť do výšky 55 percent, najviac ale 275 eur, čo spolu s príspevkom zamestnanca môže dosiahnuť najviac 500 eur," objasnil Peter Ďurček, štátny tajomník ministerstva dopravy. 

Čo neteší zamestnávateľov, ale môže pomôcť rodičom je zmena, ktorá v parlamente prešla. "Dali sme pozmeňujúci návrh. Rodičia tieto peniaze môžu použiť napríklad na letné detské tábory," povedal Béla Bugár.

Či sa rekreačné poukazy stanú obľúbenými ako gastrolístky, zrejme ukáže až rok 2019 a prax potvrdí to, či sa naplnia obavy opozície alebo odborníkov, že ich nakúpia len tí, ktorí by si dovolenku mohli dovoliť aj bez nich. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy