Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Od januára sa musíme pripraviť na vyššie platby za niektoré druhy poistenia
Zdielať na

Od januára sa musíme pripraviť na vyššie platby za niektoré druhy poistenia

BRATISLAVA / Varovania kritikov sa naplnili. Od januára sa musíme pripraviť na vyššie platby za niektoré druhy poistenia. Poisťovne totiž, podľa očakávania, nie sú ochotné platiť poistnú daň z vlastného vrecka a preto ich nechajú zaplatiť klientov. Ide napríklad o cestovné poistenie, poistenie nehnuteľnosti alebo havarijné poistenie auta.

Možno aj vy ste v týchto dňoch od poisťovne dostali informáciu o výške poistného na budúci rok. Bežný postup, len s tým rozdielom, že tento raz suma obsahuje aj osempercentnú daň“. "Poisťovne majú zvýšený náklad vo forme poistnej dane a čiastočne sa tento náklad budú snažiť premietnuť do poistného pre ľudí," vysvetľuje riaditeľ portálu finančný kompas Maroš Ovčarik. 

Vyššia platba určite nepoteší najmä klientov, ktorí budú platiť viac len za to, aby poisťovňa ich peniaze odviedla štátu. "Nejde o zvýšené poistné, ale o daň, ktorú si vypýtal štát za to, že tento klient je zodpovedný a poistil sa," hovorí Jozefína Žáková, prezidentka SLASPO.

Podľa navrhovateľov zákona o poistnej dani mali náklady znášať samotné poisťovne. "My naozaj nevidíme dôvod na to, aby poisťovne zvyšovali ceny tohto druhu poistenia," uviedla hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová. 

Pri neživotných poisteniach to však nie je možné, pretože sú často neziskové. "Niektoré dokonca stratové a dlhodobo poisťovne nesmú prevádzkovať stratové poistenia," povedala Žáková. 

Daň z poistenia nepovažuje za výnos poisťovne ani Národná banka Slovenska."Daň nepredstavuje pre poisťovňu zvýšenie ekonomických úžitkov, nemá byť ani súčasťou výnosov z poistného," píše sa v stanovisku NBS. "Je to suma, ktorú budeme musieť odviesť štátu," pokračuje prezidentka SLASPO. 

Znamená to teda, že klienti daň zaplatia a cez poisťovne peniaze len pretečú do štátneho rozpočtu. Pritom samé budú mať so spracovaním dane vyššie náklady. Poistky tak zdražejú celoplošne a v niektorých prípadoch môže ísť aj o viac ako len osempercentné navýšenie. "Každá poisťovňa si bude voliť svoj vlastný postup a politiku," dodal Ovčarik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy