Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obchodné styky s Kazachstanom. V krajine sú pripravené miliardy na investície
Zdielať na

Obchodné styky s Kazachstanom. V krajine sú pripravené miliardy na investície

ASTANA / Do kazašského sibírskeho severáku a mínus dvadsiatich stupňov pricestoval pred polnocou miestneho času premiér a slovenská delegácia na sériu ďalších politických a ekonomických stretnutí. V krajine bohatej na nerastné suroviny chcú nadviazať zaujímavé kontakty, rovnako ako v Azerbajdžane, odkiaľ do Kazachstanu prileteli.

Kazachstan je veľký ako západná Európa, najdlhšiu hranicu má s Ruskom a paradoxne má len 18 miliónov obyvateľov. Hlavné mesto Astana vyrástlo za posledných dvadsať rokov. 

Prostriedky z nerastných surovín využívajú na to, aby sa mali dobre všetci okolo doživotného vládcu Nursultana Nazarbajeva, narozdiel od ľudí na vidieku. Chcú ale aj investovať. "Kazachstan prešiel za posledných 20 rokov obrovským rozmachom. Máme tu veľa inovatívnych projektov ako technologické clustre, či finančné centrum," uviedol kazašský premiér Bakučan Sagintajev. 

Slovensko má s Kazachstanom, na rozdiel od Azerbajdžanu, dohodnuté všetky bilaterálne zmluvy. "Tak o zamedzení dvojitého zdanenie, ako aj o ochrane investícií. Tu sa už skôr môžeme sústrediť na bilaterálnu ekonomickú spoluprácu," uviedol slovenský premiér Peter Pellegrini. Napriek tomu náš vzájomný obchod klesol. 

Tibor Kolejak, ako jeden z mála Slovákov, zastupuje v Kazachstane slovenskú firmu. Biznis podľa jeho slov nie je úplne iný ako u nás, ale má svoje špecifiká. "S istou dávkou naväzovania a udržovania vzťahov je taktiež v Kazachstane veľmi dôležité," uviedol Tibor Kolejak, generálny riaditeľ Microsoft Kazachstan. Obchodovanie s Kazachmi nie je žiadne riziko. "Platobná disciplína našich partnerov je v poriadku," hovorí Mariana Dachová, zástupkyňa spoločnosti CSM v Moskve.

Krajina chce do niekoľkých rokov zrušiť azbuku, s ktorou sa ľudia stretávajú na každom roku. Uľahčí to život ľuďom, ktorí nezažili v škole ruštinu. "Máme tu o tom veľkú celospoločenskú debatu a ostrú výmenu názorov. ale v našej histórii sme už písali latinkou, aj arabsky, tak si nemyslím, že to bude problém," hovorí obyvateľka Astany, Aksulu Sangali. 

Kazachstan má prichystané miliardy, určené na investície. "Nakoľko ide o veľkú krajinu, v investíciách ide rádovo o niekoľko miliárd dolárov," dodal slovenský premiér. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy