Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauza nástenkový tender: Janušek a Štefanov dostali 11 a 9 rokov
Zdielať na

Kauza nástenkový tender: Janušek a Štefanov dostali 11 a 9 rokov

BRATISLAVA / Najvyšší súd odsúdil exministrov SNS Mariana Janušeka a Igora Štefanova. Janušek dostal 11 rokov, Štefanov 9 rokov. Obaja dostali aj peňažný trest vo výške 30 000 eur. Ak peňažný trest neuhradia, dostanú rok väzenia naviac. Navyše im súd uložil päťročný zákaz pôsobiť v štátnej správe. Rozsudok je právoplatný.

"Nástenkový tender dlhodobo traumatizoval spoločnosť, posilňoval v nej presvedčenie o nedotknuteľnosti vysokých štátnych funkcionárov, ktorí pod ochranou politickej moci si môžu robiť čokoľvek," uviedol predseda senátu.

Ani Marian Janušek ani Igor Štefanov si rozsudok neprišli vypočuť. Inak by ich policajná eskorta rovno odviezla s putami na rukách. Síce len do ústavu s najnižším stupňom stráženia, ale ďaleko od tepla domova. Podľa predsedu senátu 100-miliónový tender ušili na mieru vybranému konzorciu firiem blízkych Jánovi Slotovi a oznam o súťaži v skutočnosti nevyvesili ani na povestnú nástenku, ktorou sa obhajovali. "Laicky povedané, obžalovaní spolu s ďalšími osobami verejné obstarávanie len fingovali, bolo to bábkové divadlo," hovorí predseda senátu. Marián Janušek doma nebol, štáb televízie JOJ zastihol doma len jeho ženu. "Nech si ľudia myslia čokoľvek, ja som presvedčená, že to neurobil, verila som, že spravodlivosť zvíťazí," uviedla.

"Niekto si povedal, že Januška chcú zavrieť a zavrú, lebo medveď. Ja som nič zlé neurobil. Ja som si vždy robil robotu podľa najlepšieho vedomia a svedomia," uviedol pre televíziu JOJ Marián Janušek.

Bývalý predseda Slovenskej národnej strany Ján Slota sa k rozsudku nechcel vyjadriť. V celej kauze nevypovedal ani ako svedok. "Pán Slota nevypovedal, pretože sme to nepovažovali za potrebné. Nevyskytol sa dôvod, pre ktorý by mal vypovedať," uviedla prokurátorka Renáta Ontkovičová.

Predseda senátu si neodpustil ani kritiku polície a prokuratúry. Prípad podľa neho nechali ležať na stole 3 roky a keď sa konečne pohli, zastali s kauzou na polceste. "Tu bol kopec ďalších dôkazov. Vždy sa to niekde sekne a nejde sa dôkladne po tých osobách, ktoré sú v pozadí a sú konečnými užívateľmi výhod," uviedol predseda senátu.

"Momentálne nie sú ďalšie osoby stíhané, potom bude vyhodnotený ďalší postup," uviedla prokurátorka. Tešiť sa môžu dvaja členovia výberovej komisie, ktorých Najvyšší súd oslobodil. Podľa senátu síce svoju prácu zanedbali, no nevedeli im preukázať, že o machináciách vedeli. Senát im odporučil, aby sa dali na charitu. "Určite sa budem snažiť byť prospešný pre spoločnosť. Nebudem komentovať, nie som na to zdravotne dobre," uviedol oslobodený Radoslav Behúl.

Naopak, vydýchnuť si nemôže Zdenka Kudláčová, ktorá pripravovala podklady na súťaž. Špecializovaný súd bude jej vinu posudzovať opäť.
Obaja exministri majú niekoľko dní na to, aby dobrovoľne nastúpili do výkonu trestu. V opačnom prípade im s tým bude musieť pomôcť polícia. "Budem čakať na rozhodnutie zo súdu a potom budem vedieť. ja neviem, kedy nastúpim na výkon," dodal Janušek. "Neviem, ako budem ďalej žiť," dodala Janušekova žena.

Prípad sa stal v roku 2007. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja vtedy zverejnilo oznam o tendri na reklamné služby v hodnote 3,6 miliardy vtedajších korún len obmedzeným spôsobom. Ponuku zaslalo len jedno konzorcium, ktoré následne vyhralo. Dvoch ministrov za SNS stála kauza postupne kreslo, najskôr Janušeka a neskôr aj Štefanova, ktorý ho nahradil. Tender neskôr zrušili, konzorcium však na ňom údajne stihlo zarobiť viac ako tri milióny eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy