Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Majetok najbohatších Austrálčanov je často spojený s ťažbou rúd
Zdielať na
Ekonomika

Majetok najbohatších Austrálčanov je často spojený s ťažbou rúd

Zdroj: cobalt123/ilustračné

Celosvetový záujem o nerastné suroviny a rýchly rast ich cien v posledných rokoch výrazne zlepšil finančnú situáciu ľudí, ktorí sa v tomto odvetví pohybujú.

Celosvetový záujem o nerastné suroviny a rýchly rast ich cien v posledných rokoch výrazne zlepšil finančnú situáciu ľudí, ktorí sa v tomto odvetví pohybujú.

Pokiaľ z Američanov môže urobiť boháčov napríklad ťažba ropy, alebo zlata, v Austrálii vedie cesta k bohatstvu často cez železnú rudu. Dvaja najbohatší ľudia tam disponujú majetkom presahujúcim 11 miliárd dolárov.

Austrálsky časopis ResourceStocks prvý raz zostavil rebríček 100 ľudí, ktorých majetok je nejakým spôsobom spätý s ťažbou surovín. Títo ľudia sa na ťažbe buď priamo podieľajú, alebo sú spoločníkmi ťažobných firiem. Niekedy im ale pomohlo aj dedičstvo.

Rebríčku Australian Resources Rich List tak kraľuje Gina Rinehartová, ktorej majetok dosahuje v prepočte 5,5 miliardy austrálskych dolárov (zhruba 90 miliárd Sk). Iba o 100.000 dolárov menej má Andrew "Twiggy" Forrest, ďalší bohatí už disponujú oveľa menšími sumami.

Najbohatší Austrálčania v odvetví ťažby sú zo Západnej Austrálie, kde sú i rozsiahle náleziská rúd a ďalších nerastných surovín. Majetok desiatich najbohatších ľudí presahuje 17 miliárd austrálskych dolárov, ale ak by sa poradie zostavovalo až v týchto dňoch a nie minulý rok na jeseň, prvenstvo by zrejme patrilo Forrestovi.

Pre bohatých Austrálčanov je tiež obvyklé, že časť majetku pravidelne venujú na dobročinné účely. O tom sa ale často nehovorí a niektorí dokonca peniaze venujú iba pod podmienkou, že ich počin zostane utajený.

Rinehartová je majiteľkou spoločnosti Hancock Prospecting, ktorá sídli v Perthe. Základ jej majetku položil jej otec Lang Hancock, ktorý v roku 1952 objavil obrovské nálezisko železnej rudy Pilbara. K objavu mu pritom pomohla náhoda; nebyť zlého počasia, kvôli ktorému musel Hancock s jeho lietadlom letieť nízko nad zemou, nálezisko by možno neobjavil.

Forrest je majiteľom spoločnosti Fortescue Metals, ktorej akcie sa obchodujú na burze. Ich cena sa v poslednej dobe vyšplhala na viac ako 60 dolárov, ale  ešte pred piatimi rokmi boli za pár centov. Podľa súčasnej ceny akcií by mal Forrestov majetok presahovať 7,5 miliardy dolárov, takže ak by sa poradie zostavovalo teraz, Forrest by mal pred Rinehartovou značný náskok.

Železná ruda má ako zdroj majetku najbohatších Austrálčanov v odvetví ťažby nerastných surovín najväčšiu váhu. Druhá priečka patrí ťažbe uhlia, na treťom mieste sú služby strojárenského charakteru.


    
   

Zdielať na

Najčítanejšie správy