Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Čína vracia úder. Voči Amerike uplatňuje dovozné clá
Zdielať na

Čína vracia úder. Voči Amerike uplatňuje dovozné clá

Archívna reportáž

PEKING / Čína zvyšuje dovozné clá na americké tovary v hodnote 34 mld. USD. Čínske ministerstvo financií v sobotu oznámilo, že krajina od 6. júla uplatní dodatočné 25-percentné clá na 545 produktov z USA, vrátane vrátane sóje, elektrických automobilov, pomarančového džúsu, whisky, morských rakov, lososov a cigár.

Čínska vláda o svojom rozhodnutí povedala, že takto reaguje v "rovnakom rozsahu" na to, že vláda amerického prezidenta Donada Trumpa ohlásila zavedenie ciel na čínske tovary. Čína "nechce obchodnú vojnu", ale musí "sa rozhodne brániť", uviedlo čínske ministerstvo obchodu. Zároveň informovalo, že Peking ruší dohody o znížení svojho obchodného prebytku voči USA prostredníctvom väčšieho nákupu amerických poľnohospodárskych výrobkov, zemného plynu a iných produktov.

Čínske regulačné úrady uvažujú o uvalení ciel na ďalších 114 výrobkov, vrátane zdravotníckych prístrojov a energetických produktov, uviedol čínsky rezort financií a dodal, že rozhodnutie bude oznámené neskôr. Čínske kroky odzrkadľujú piatkové rozhodnutie Trumpovej administratívy zaviesť od 6. júla clá na čínske tovary v hodnote 34 miliárd dolárov a na to, že USA uvažujú o zvýšení ciel na ďalšie čínske produkty v hodnote 16 miliárd dolárov.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy