Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pápež František kritizoval dobrovoľné interupcie. Prirovnal ich k činom nacistov
Zdielať na

Pápež František kritizoval dobrovoľné interupcie. Prirovnal ich k činom nacistov

Archívna reportáž

VATIKÁN / Pápež František kritizoval dobrovoľné interupcie a prirovnal ich k praktikám nacistov. Tí k nim pristupovali pre "udržanie čistoty rasy". Podľa pápeža v súčasnosti robíme to isté, len v bielych rukavičkách. Pápež to povedal vo Vatikáne na stretnutí so zástupcami talianskych rodinných združení.

"V minulom storočí bol celý svet v šoku z toho, čo urobili nacisti, aby uchovali čistotu rasy. Dnes robíme to isté, ale v bielych rukavičkách," povedal pápež. "Prečo už nevidíme na uliciach trpaslíkov? Pretože mnohí lekári hovoria: narodil by sa s anomáliou, ukončíme to," uviedol pápež podľa argentínskej tlače. Dodal tiež, že ženy si chcú zaistiť pohodlný život a pritom zabijú nevinného. 

Podľa pápeža by sa deti mali "prijímať tak, ako prídu, ako ich Boh pošle". Pápež František preto vyzval vlády, aby podporovali rodiny. Narodenie detí je podľa neho pre krajinu tou najlepšou investíciou a základnou podmienkou jej budúcej prosperity. 

Argentína, kde pápež František pôsobil do roku 2013, než sa stal pápežom, zažila v posledných týždňoch silné demonštrácie ako odporcov, tak aj podporovateľov zákona o interupciách. Návrh zákona, podľa ktorého môže žena dobrovoľne prerušiť tehotenstvo až do 14. týždňa ešte musí schváliť Senát. V súčasnosti je v Argentíne povolená interupcia len vo výnimočných prípadoch, a to napríklad po znásilnení či v prípade ohrozenia života matky. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy