Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko oslavuje zadĺženie. Ako prvá krajina strednej európy vydala 50 ročné dlhopisy
Zdielať na

Slovensko oslavuje zadĺženie. Ako prvá krajina strednej európy vydala 50 ročné dlhopisy

BRATISLAVA / Slovensko sa zadlžilo na 50 rokov a napriek tomu oslavuje. Aj keď to na prvý pohľad vyzerá ako paradox, je to úspech. Slovensko ako prvá krajina zo strednej a východnej Európy vydala 50 ročné dlhopisy v hodnote 500 miliónov eur a investori po nich okamžite siahli. Podľa ministra financií to hovorí o tom, že nám veľkí hráči dôverujú.

O úspechu hovoria aj ekonómovia. V ten istý deň sme totiž predali dlhopisy s desaťročnou splatnosťou a za lepších podmienok. V bežnej rodine síce nebýva zvykom, keď sa na 50 rokov zadlží, pre Slovensko však ide o úspešnú akciu. "Možno sa vám zdá divné, že oslavujeme, že si požičiavame," uviedol Peter Kažimír minister financií. Bežnému smrteľníkovi možno aj áno, ale ekonómovia dávajú ministrovi za pravdu. "Ide o úspech, kedže Slovensko má len 25 rokov a toto je na 50 rokov," povedal analytik Tatrabanky Juraj Valachy. 

"Takýto má len 5 krajín. Napríklad Francúzsko Írsko. Sme prvý z krajín východnej Európy," pokračoval Kažimír. "Emisia sa predala veľmi rýchlo v priebehu pár hodín. Na úrovni 2.25 percenta," vyjadril sa riaditeľ agentúry pre riadenie dlhu a likvidity Daniel Bytčánek. Splatnosť dlhopisov bude teda v čase, keď bude mať súčasný minister financií približne sto rokov.

Tento kúsok sa Slovensku podaril v utorok, keď do pľacu investorom ponúklo kombináciu 10 ročných a 50 ročných dlhopisov. Desaťročné dopadli dokonca lepšie. "Slovensko v utorok umiestnilo jednu miliardu s úrokom 1.45 percenta,"  pokračoval Bytčánek. Dobrý predaj dlhopisov umožňuje najmä politika Európskej centrálnej banky, a že sa darí svetovej ekonomike, a na domácej pôde by ekonómovia vláde dali zopár rád. "Rakúšania, predali dlhopisy v hodnote 100 rokov," prezradil Kažimír. Na druhej strane dôveryhodnosti sú južanské štáty. Najviac teraz straší Taliansko.

"Vzhľadom na to, čo sa deje na talianskej scéne,sú investori bojazliví. A keď sú skeptickí veľkí hráči, budú aj tí ostatní na finančných trhoch," vyjadril sa Alexandre Zilliox analytik Montsegur finance asset management. 

Pozrite si archívnu reportáž o monitorovaní korupcie a slobody tlače zo strany Európskeho parlamentu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy