Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Matka odišla za svojim druhom do Viedne. Doma nechala šesť detí, najmladšie dvojičky majú osem mesiacov
Zdielať na

Matka odišla za svojim druhom do Viedne. Doma nechala šesť detí, najmladšie dvojičky majú osem mesiacov

FIĽAKOVO / Matka nechala doma svojich šesť malých detí a vycestovala do zahraničia. Najmladšie dvojičky majú iba niekoľko mesiacov. Bez dozoru boli deti od piatku do pondelka. Polícia už začala trestné stíhanie pre zločin odloženia dieťaťa. Polícia žiada pri pátraní po rodičoch pomoc od verejnosti. Ak o nich máte informácie, oznámte to na ktoromkoľvek útvare policajného zboru alebo na telefónnom čísle 158.

Celý prípad sa prevalil po tom, čo suseda kontaktovala mestských policajtov. Tí na mieste skutočne našli šesť malých detí bez dozoru rodičov či akejkoľvek inej dospelej osoby. Najmladšie dvojičky mali pritom iba osem mesiacov. "Okamžite sme na miesto vyslali našu pracovníčku mestského úradu spolu s naším terénnym sociálnym pracovníkom," uviedla hovorkyňa mesta Fiľakovo Klaudia Kovácsová. 

Súrodencov vo veku od ôsmich mesiacov do deviatich rokov našli v izbe bez okien v zlých hygienických podmienkach. "Naša sociálna referentka sa s deťmi snažila komunikovať. Podľa jej slov boli dosť apatické, najmä tie mladšie," dodala Kovácsová. Jedli varené zemiaky či mlieko, ktoré im sem doniesla suseda. Tá rodine pred pár mesiacmi poskytla aj bývanie v zadnej časti svojho domu. O maličké bábätká sa starali starší súrodenci. "O to sa tiež zaujímala táto pracovníčka. A podľa slov ich sestier pravdepodobne okolo šiestich rokov mohla mať, tak že ona ich prebaľovala, ona sa o nich starala," povedala Kovácsová. Päť súrodencov umiestnili sociálne kurátorky na jednu noc k ich starej mame. Tá netušila, že jej vnúčatá sú už štyri dni samé doma. Jedno z najmladších dvojičiek – osemmesačné dievčatko museli hospitalizovať v nemocnici. 

Dieťa sa má v opatere zdravotníkov lučeneckej nemocnice dobre, nemá vážne či život ohrozujúce ťažkosti. Jej súrodenci sú už umiestnení v sociálnych zariadeniach. "Úrad práce podal na súd návrh na neodkladné opatrenie a súd rozhodol tak, že deti zveril do detského domova. Zároveň úrad práce podal trestné oznámenie na matku kvôli opusteniu detí," povedala hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave. 

"Vyšetrovateľ v Lučenci začal trestné stíhanie pre zločin odloženie dieťaťa. V súvislosti s týmto prípadoch pátrame po rodičoch detí, ktorých vyšetrovateľ potrebuje vypočuť ako svedkov," uviedla policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Mária Faltániová. Ide o 28-ročnú Gyöngyi Horváthovú a 32-ročného Jána Silárdiho. Tí by sa podľa slov starej matky mali nachádzať vo Viedni. Muž tam odišiel približne pred dvomi týždňami, jeho družka v piatok. So sebou zobrala aj svoje najstaršie dieťa. Ostatných šesť detí ale nechala doma. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy