Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pošta ceny od nového roka nezvýši
Zdielať na
Ekonomika

Pošta ceny od nového roka nezvýši

Zdroj: Barret Anspach/ilustračné

Doručenie listu do hmotnosti 50 gramov bude naďalej stáť desať korún.

Slovenská pošta od budúceho roka na rozdiel od minulosti nezvýši ceny poštovného v žiadnej kategórii balíkov a listov. Doručenie najbežnejšieho listu do hmotnosti 50 gramov tak naďalej vyjde na desať korún.

Pošta ponechanie cien odôvodnila dobrými hospodárskymi výsledkami, keď v tomto roku očakáva čistý zisk 220 miliónov korún pri tržbách 8,8 miliardy korún. ČTK o tom dnes informovala hovorkyňa firmy Andrea Pivarčiová.

"Doručovanie listov a balíkov druhej triedy dokonca zostáva na cenách z roku 2006," uviedla Pivarčiová. Cenu za doručenie týchto zásielok tak pošta nezmení už druhý rok po sebe. Tento rok pošta upravila cenník iba pri niektorých druhoch listov a balíkov prvej triedy (s doručením do 24 hodín).

Slovenská pošta, ktorá je akciovou spoločnosťou so stopercentnou účasťou štátu, je dlhodobo zisková. V posledných troch rokoch však výška jej zisku postupne klesá. Zatiaľ čo v roku 2005 zaznamenala spoločnosť hrubý zisk viac ako 600 miliónov korún, v minulom roku to už bolo iba 554 milióna Sk.

Spoločnosť zamestnáva 15.900 pracovníkov, ktorých priemerná mesačná mzda dosiahne podľa Pivarčiovej za celý tento rok 16.700 korún. Za prvý polrok 2007 pošta doručila vyše 154 miliónov listových, balíkových zásielok a peňažných poukazov. Služby poskytuje prostredníctvom siete 1566 pôšt.

Zdielať na

Najčítanejšie správy