Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Minimálna mzda 600 eur? Podľa Richtera je to nereálne
Zdielať na

Minimálna mzda 600 eur? Podľa Richtera je to nereálne

BRATISLAVA / V utorok sa zišli na sneme členovia Republikovej únie zamestnávateľov. Ich hlavné požiadavky sú zníženie byrokracie a dočasné moratórium na prijímanie zákonov, ktoré by zvyšovali náklady ich podnikania. V ústrety im vyšiel aj predseda vlády. Opätovne ale uvažujú odmietnuť vyjednávanie o výške minimálnej mzdy.

Na snem Republikovej únie zamestnávateľov prišiel aj premiér Peter Pellegrini. S prejavmi vystúpili aj traja ministri, a to rezortov, ktoré majú blízko k zamestnávateľskému prostrediu. Všetci sľúbili súčinnosť pri riešení problémov podnikateľov. "Ministerstvo hospodárstva má otvorené dvere pre podnikateľov," uviedol minister hospodárstva Peter Žiga. 

Vedenie únie zamestnávateľov má ale jasné požiadavky. Ide napríklad o reformu daňového a odvodového systému, zvýšenie vymožiteľnosti práva, ale aj eliminovanie korupcie. Najdôležitejšie je ale zníženie byrokracie. "Tuná sa prijme od 400 do 700 právnych noriem ročne, z toho je 100 až 150 zákonov," povedal člen prezídia RÚZ Ján Oravec. To následne podľa únie komplikuje podnikateľom fungovanie.

Všetci ministri tak dostali od premiéra úlohu. "Každý minister v nasledujúcich týždňoch príde s opatreniami, ktoré majú zjednodušiť život ľuďom aj firmám. My sme preregulovaní, regulujeme viac ako Brusel," uviedol premiér Pellegrini. 

Čo sa týka výšky minimálnej mzdy odborári podľa ministra Richtera navrhli až 600 eur. To ale nie je podľa neho reálne. Zamestnávatelia si na rozhodnutie v tejto veci nechali čas. Rokovania o jej definitívnej novej podobe by mali trvať až do októbra.  "Rétorika je v tomto smere podobná, kedže bolo povedané, že aká tá minimálna mzda má byť zhruba v tom roku 2019, tak nemyslím si, že náš postup bude iný," povedal prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga.

Podľa analytika zvýšenie minimálnej mzdy môže byť v niektorých regiónoch pre podnikateľov aj likvidačné. "To, že sa bude zvyšovať minimálna mzda automaticky neznamená, že sa zvýši aj úroveň všetkých tých zamestnancov," uviedol ekonomický analytik Robert Chovanculiak. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy