Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci zabudnite na sľubované trináste dôchodky v hotovosti, 220 eur nedostanete
Zdielať na

Slováci zabudnite na sľubované trináste dôchodky v hotovosti, 220 eur nedostanete

BRATISLAVA / V rámci sľubovaného sociálneho balíčka mal Slovákom k dôchodkom na konci roka pribudnúť bonus viac ako 200 eur. Z avizovaných opatrení v podobe jednorazovej finančnej injekcie napokon ale nič nebude. Vláda diskusiu síce ešte neuzavrela, no už teraz je zrejmé, že o plánovanom prilepšení môžu seniori naďalej len snívať.

Vládna strana Smer-SD navrhovala bonusový dôchodok v rámci balíčka nových opatrení. Tento dôchodok mal dosahovať polovicu priemernej penzie a bol plánovaný na koniec roka. Vďaka nemu by si seniori jednorazovo prilepšili asi o 220 eur. 

V tomto roku plánuje vláda minúť na celý balíček maximálne 600 miliónov eur, pričom len toto opatrenie by ukrátilo rozpočet o 220 miliónov. Koalícia plánuje z týchto peňazí podporiť aj iné skupiny ľudí, a tak trináste dôchodky v hotovosti zmietla zo stola, boli by drahé. 

Namiesto jednorazového prilepšenia navrhuje poukážky do kúpeľov v hodnote 200 eur. "Hovoríme o tom, aby pre dôchodcov boli poukážky do kúpeľov, pretože je to lepšia cesta ako malé zvyšovanie dôchodkov," vyjadril sa vo víkendovej relácii TA3 predseda parlamentu Andrej Danko.

Šéf druhej najsilnejšej vládnej strany SNS presadzuje v rámci sociálneho balíčka aj cestovné šeky na dovolenku na Slovensku pre zamestnancov, či zníženie DPH na 10 % na ubytovacie služby. SNS uvažuje aj o podpore 100 eur pre rodiny s prvákmi na kúpu školských pomôcok, vyššie platy pre učiteľov a vojakov, či väčšie dotácie pre poľnohospodárov. Ďalší koaličný partner Most-Híd chce oživiť myšlienku štartovacích pôžičiek pre mladomanželov.

Podľa Petra Pellegriniho bude mať sociálny balíček dosah na širokú skupinu Slovákov. "Nájdeme taký mix opatrení, ktorý pomôže slovenskému turizmu, našim seniorom, ktoré budú smerovať k podpore mladých rodín, aby sme zlepšili úroveň odmeňovania štátnych a verejných zamestnancov, zdravotných sestier a učiteľov," vyhlásil po rokovaní vlády z piatka minulého týždňa slovenský premiér. 

Finálny výsledok nasledujúceho sociálneho balíčka má byť známy v najbližších dňoch. 

Minimálna mzda na budúci rok sa má zvýšiť. Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy