Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
O priemyselnom parku na východe starosta nevedel. Potenciálny investor je zatiaľ v tajnosti
Zdielať na

O priemyselnom parku na východe starosta nevedel. Potenciálny investor je zatiaľ v tajnosti

HANISKA / Vláda rozhodla, že v košickom regióne vznikne strategický priemyselný park Haniska. Ministerstvo hospodárstva už rokuje s viacerými možnými investormi. A štát tam už dokonca zablokoval územie, aby zabrzdil špekulantov. Obce však majú málo informácií. Nevedia, čo všetko to pre ne bude znamenať.

O veľkej investícii netušil jeden zo starostov dotknutých obcí. Vidí v tom pozitíva, najmä v zamestnanosti a v podielových daniach, ktoré by mohli získať. Uvedomuje si ale aj isté negatíva. Fabrika by mala byť totiž taká veľká ako už existujúci U.S.Steel. "Priemyslu tu mám až-až. Skôr je problém s prírodou," povedal starosta Hanisky pri Košiciach Miloš Barcal, ktorý požiadal ministerstvo pôdohospodárstva o lepšiu komunikáciu, aby vedel, čo ich v prípade investície čaká.​

Podľa ministerstva hospodárstva to má byť jeden z najväčších strategických parkov na Slovensku. "V tejto chvíli sme už zablokovali územie, aby nedochádzalo ku špekuláciám pri predaji pozemkov a podobne," povedal minister hospodárstva Peter Žiga. 

Nepotvrdené informácie hovoria o tom, že štát rokuje s čínskymi spoločnosťami z oblasti automobilového priemyslu, spomína sa aj nemecká firma BMW. Minister Žiga zo strategických dôvodov nechcel byť konkrétny. "Potenciálnym investorom vadí, pokiaľ sa to meno prezradí. My rokujeme s ázijskými, aj s európskymi investormi," dodal Žiga. Vláda rozhodla o tom, že dotyčný priemyselný park bude nielen v Haniske, ale rozprestierať sa bude aj v susedných katastrálnych územiach Valaliky, Geča, Čaňa a Sokoľany.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy