Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pellegrini už má jasno v tom, aký bude nový minister vnútra
Zdielať na

Pellegrini už má jasno v tom, aký bude nový minister vnútra

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rrezort vnútra stále funguje v provizórnom režime. Riadi ho poverený minister a premiér v jednej osobe, Peter Pellegrini. Je len otázkou krátkeho času, kedy bude známe nové meno šéfa rezortu. Po experimente s externým krízovým manažérom, ktorý nevyšiel, chce predseda vlády Peter Pellegrini na post ministra vnútra osobu, ktorá bude okamžite schopná rezort riadiť.

Premiér sa takto vyjadril v pondelok s tým, že rezort vnútra je obrovský kolos, ktorý sa nevenuje len polícii, ale aj celej štátnej a verejnej správe. "A tam je roboty ako na kostole, tam potrebujem človeka, ktorý sa môže zhostiť okamžite od prvej hodiny úloh, a nie tam zasa tápať mesiac, dva, kým vlastne pochopí, o čom celý rezort je," uviedol. 

​Ako zdôraznil, post ministra vnútra patrí strane Smer-SD a o jeho obsadení rozhodne stranícke predsedníctvo. Keď sa tak stane, kandidáta predstaví prezidentovi. "Nič by nemalo brániť jeho vymenovaniu, keďže v zmysle ústavy pán prezident má vymenovať takého ministra, akého mu ja predložím," dodal Pellegrini.

Horúci kandidáti 

Prezident SR Andrej Kiska prijal 17. apríla dopoludnia demisiu ministra vnútra Tomáša Druckera (nom. Smer-SD) a dočasne poveril vedením rezortu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). V hre sú momentálne dve zásadné mená, ktoré by splnili požiadavky premiéra, a síce štátny tajomník rezortu dopravy a zároveň generálny manažér SMERu Viktor Stromček, ale aj aktuálna štátna tajomníčka ministerstva vnútra Denisa Saková. 

Požiadavky na premiéra 

Chvíľu pred premiérom sa pred novinárov postavili aj členovia iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorí kritizovali prístup predsedu vlády k ich požiadavke na skoré stretnutie. Premiér síce stretnutie chce, ale až na 10. mája, kedy už post ministra vnútra bude obsadený. Iniciátori združenia sa ale práve o tejto téme chceli s Pellegrinim rozprávať. Žiadajú totiž, aby do funkcie navrhol niekoho, kto nemá žiadne väzby na stranu Smer-SD.

​Podľa politológa Jána Baránka z agentúry Polis, ale pravdepodobnosť naplnenia takejto požiadavky do veľkej miery nepravdepodobná. Pretože aj akýkoľvek nestranník, by bol po straníckej nominácii stále spätý s ľudmi, ktorý ho do funkcie vybrali. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy