Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pellegrini zvažuje ústavné zakotvenie dôchodkového veku
Zdielať na

Pellegrini zvažuje ústavné zakotvenie dôchodkového veku

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini sa v pondelok stretol s predstaviteľmi Konfederácie odborových zväzov Slovenska.

Pellegrini po stretnutí s riaditeľom Konfederácie odborových zväzov uviedol, že jeho vláda bude vždy načúvať tým, ktorých zväz zastupuje, ale aj tým, ktorí im dávajú prácu. "Je záujmom vlády, aby naďalej rástla minimálna mzda tak ako to bolo v minulých rokoch. Budeme vytvárať jasný tlak, aby v roku 2019 minimálna mzda výrazne prekročila úroveň 500 eur," dodal Pellegrini, podľa ktorého je dôležité vytvárať stále väčší rozdiel medzi tými, ktorí pracujú a medzi tými, ktorí pracovať nechcú. Okrem toho avizoval Pellegrini aj zvýšenie platov zamestnancov verejných služieb.

​Znižovanie dôchodkového veku

Premiér tiež načrtol tému znižovania dôchodkového veku. "Je otázka, či ešte treba pokračovať v systéme, ktorý máme nastavený, a to je vek odchodu do dôchodku na základe priemerného veku dožitia alebo ho možno aj ústavným zákonom zastupovať," uviedol Pellegrini s tým, že verí, že nebude treba organizovať referendum. "Verím, že sa za okrúhlym stolom budeme vedieť dohodnúť, aby sme odhadli ten správny vek a aby sme možno aj ústavne rozhodli o tom, že na Slovensku bude ústavne garantovaný vek, kedy človek má právo ísť do dôchodku," dodal Pellegrini. 

Napriek neustálym otázkam na meno nového ministra vnútra Pellegrini mlčí. "Po experimente s externým krízovým manažérom, ktorý nám nevyšiel ale budem preferovať, aby to bol človek, ktorý bude môcť okamžite začať riadiť ministerstvo," dodal. 

Peter Pellegrini tiež uviedol, že sa zaujíma o poľnohospodárov na Slovensku. "Chcem požiadať ministerstvo pôdohospodárstva o prehľad v číslach. Chcem, aby sme dali na zoznam všetky výmery, na ktoré sa platia dotácie, na ďalší zoznam všetky podniky a osoby, ktoré samostatne hospodária. Chcem, aby boli verejné a budeme k nemu priraďovať subjekt, výmeru a výšku dotácie. Aby sme jasne ukázali, koľko je na Slovensku ľudí, ktorí poberajú dotácie a ani centom neprispievajú k potravinovej sebestačnosti," načrtol svoju predstavu Pellegrini. 

Súvisiace články