Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úrady hlásia ďalšie dva prípady osýpok. Prišli k nám podľa všetkého z Rakúska
Zdielať na

Úrady hlásia ďalšie dva prípady osýpok. Prišli k nám podľa všetkého z Rakúska

BRATISLAVA / Regionálny úrad potvrdil ďalšie dva prípady výskytu osýpok u nás. Nakazila sa nimi 40-ročná žena a 46-ročný muž. Obaja sú z Bratislavského kraja a do styku s ochorením prišli v Rakúsku, kde pracujú.

V oblasti Dolného Rakúska, ktoré susedí s Bratislavským krajom, zaznamenali rakúske úrady od začiatku roka do 6. apríla 13 prípadov ochorení na osýpky. A práve Dolné Rakúsko je častým cieľom návštev ako aj miestom kam chodia Slováci za prácou. Celkovo je u našich západných susedov v roku 2018 hlásených 29 prípadov. 

Žena a muž, ktorí sa nakazili osýpkami sú z Bratislavského kraja sa nakazili v Rakúsku kde pracujú. "Nie sú hospitalizovaní. Žena už pracuje a muž je ešte v domácej izolácii," informuje komunikačné oddelenie ÚVZSR. 

Osýpky sú mimoriadne nákazlivé a rýchlo sa šíria vzduchom. Jedinou reálnou ochranou je očkovanie, ktoré je u nás povinné. Podľa výsledkov poslednej kontroly zaočkovanosti u detí klesla v Bratislavskom kraji a to proti osýpkam, mumpsu a ružienke pod hranicu 95%. Ochorenie sa podľa hygienikov na Slovensku nevyskytovalo vďaka očkovaniu. 

"Keďže ide ľahko prenosné ochorenie, nakaziť sa mohli veľmi rýchlo. Pacienti boli očkovaní v čase, keď sa používala vakcína, ktorá nebola veľmi stabilná ako sa časom ukázalo," vysvetľuje príčinu nákazy dvoch Slovákov ÚVZSR. Ich priebeh choroby bol preto miernejší ako bez očkovania.

Epidemiologička však varuje, že najťažšie prebieha ochorenie u malých detí. A práve tú lekári dvíhajú varovný prst. Podľa výsledkov poslednej kontroly u detí klesla v Bratislavskom kraji zaočkovanosť proti osýpkam, mumpsu a ružienke pod hranicu 95 percent. 

Na Slovensku doposiaľ zaznamenali šesť prípadov osýpok. S ochorením bojujú aj na Ukrajine:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy