Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Sociálny balíček za 600 miliónov eur neohrozí plány na vyrovnanie rozpočtu, tvrdí Pellegrini
Zdielať na

Sociálny balíček za 600 miliónov eur neohrozí plány na vyrovnanie rozpočtu, tvrdí Pellegrini

BRATISLAVA / Avizovaný masívny sociálny balíček vlády v prospech ľudí naberá čoraz zreteľnejšie kontúry. Jeho hodnota by mala byť až 600 miliónov eur. Ani taká suma by podľa Petra Pellegriniho nemala ohroziť plány na vyrovnaný rozpočet.

Premiér veľké plány predstavil ešte v piatok po rokovaní vlády. Okrem toho tvrdí aj to, že ani takýto veľký sociálny balíček si nevyžiada ďalšie rozpočtové opatrenia, zamerané na zvyšovanie príjmov, aby ho bolo z čoho financovať. Dôvodom je silná ekonomika. "600 miliónov nie je suma, ktorá sa ide rozdávať. Máte si to predstaviť ako virtuálne zdroje, ako usporené zdroje, ktoré sú z určitých opatrení v štáte," hovorí predseda NR SR Andrej Danko. 

Nové opatrenia by sa mali dotknúť širokej vekovej kategórie ľudí. Opozícia ale tvrdí, že ide len o záchranné koleso pre klesajúce preferencie upadajúcej strany Smer. "Vôbec nie. Robíme to vždy, keď sa Slovensku darí a vo výške, ktorá je možná na to, aby sme stále mali poriadny zodpovedný rozpočet a boli sme dobrí hospodári," oponuje generálny manažér Smeru, Viktor Stromček.

Predvolebná kampaň?

"Rozdávať to budú rok pred voľbami. Tým pádom je to predvolebná kampaň. Kedže každý rok hospodária so stratou, všetko čo ľuďom dajú, zaplatia ich deti a vnúčatá," zanietene tvrdí opozičný poslanec Igor Matovič (OĽaNO). Doteraz najväčší sociálny balíček by mali pocítiť mladé rodiny v podobe štartovacích pôžičiek. To presadzuje strana Most Híd. Smer zasa navrhuje zvýšiť rodičovský príspevok a naopak znížiť sadzbu DPH na detský tovar. V pláne sú aj 200-eurové cestovné poukážky pre dôchodcov. A domáci cestovný ruch chce podporiť aj SNS.

Opozícia to vidí inak 

Opozícia má na túto snahu iný pohľad. "Máme najmenší ekonomický rast zo všetkých krajín V4, máme najvyššiu nezamestnanosť a to vďaka Smeru. Je to úprimná snaha ohlúpiť ľudí," pokračuje Matovič. Okrem toho podľa poslanca Krajniaka väčšia pozornosť by sa mala venovať tomu, že sa na Slovensku ľudia zadlžujú najviac spomedzi celej Európskej únie. "Tento týždeň Národná banka vydala ďalšie varovanie, nech s tým vláda niečo robí. Keď sa trošku zatrasie ekonomika, tak tu budeme mať jednu tretinu ľudí v exekúciach. A oni sa chvália tým, že robia sociálne balíčky. Veď nech ľuďom pomôžu, aby mohli normálne žiť," dodáva Milan Krajniak (SME RODINA).  

Plánovaný sociálny balíček by sa mal doktnúť aj zvyšovania platov. A to najmä učiteľom a zdravotným sestrám, a tiež aj zamestnancom v štátnej a verejnej správe. Presné opatrenia predstavia koaličné strany už začiatkom mája.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy