Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Milióny od USA, Slovensko dostalo ponuku na štedrý finančný príspevok
Zdielať na

Milióny od USA, Slovensko dostalo ponuku na štedrý finančný príspevok

BRATISLAVA / Slovensko dostalo od Spojených štátov ponuku na poskytnutie finančného príspevku vo výške 46 miliónov dolárov na modernizáciu dvoch leteckých základní. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Podľa jej slov ide o súčasť Európskej iniciatívy odstrašovania (EDI), ktorá má podporiť obrannú spôsobilosť predovšetkým krajín na východnom krídle NATO.

Peniaze by Slovensko malo využiť na úpravu letiskových plôch a zvýšenie kapacity pohonných látok na základniach Kuchyňa na západe krajiny a v Sliači na strednom Slovensku. Americkí vojaci v minulosti využívali základňu v Kuchyni na cvičenie. Letisko Sliač bolo modernizované z finančných prostriedkov NATO aj pre niekoľkými rokmi.

Čerpanie príspevku je podmienené uzavretím príslušnej dohody o obrannej spolupráci, o ktorej budú v najbližších dňoch rokovať zástupcovia Slovenska a USA.

Podľa Capákovej tento projekt nesúvisí s pripravovanou zákazkou na obstaranie nových stíhačiek pre slovenskú armádu. Americká vláda začiatkom apríla schválila Slovensku možnosť predaja stíhačov F-16. Slovensko už pred časom začalo vyjednávať so Švédskom o dodávke stíhačiek JAS-39 Gripen.

Projekt EDI podľa ministerstva obrany po prvý raz predstavil v roku 2016 vtedajší americký prezident Barack Obama na samite NATO. Podobné ponuky ako Slovensko dostalo 9 ďalších krajín vrátane Maďarska, Lotyšska a Estónska.

Modernizácia armády sa nezaobišla bez politicky kolíznych situácií:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy