Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čo človek zavinil, oni napravujú. Rybári zachraňujú populáciu rýb
Zdielať na

Čo človek zavinil, oni napravujú. Rybári zachraňujú populáciu rýb

BRATISLAVA / Traja obetaví rybári sa rozhodli zastaviť úbytok zubáča. Spozorovali, že táto dravá ryba sa z povodia Dunaja a jeho ramien akosi vytráca. Situáciu sa pokúsili zlepšiť pomocou umelo vytvorených hniezd. Tie počas viacerých rokov priniesli pekné úspechy.

V jednom z hniezd vytvorenom pod hladinou vody môže byť aj milión ikier. Pri tom za tým stojí len jeden pár týchto rýb. Chlapi z Rybárskeho zväzu vytvorili až 43 hniezd, aby zachránili druh zubáča. "Už keď si príroda nevie poradiť sama, tak musí pomôcť človek, lebo človek to zavinil," povedal rybár Dušan Šebesta. 

Na všetkých hniezdach je spolu približne neuveriteľných 43 miliónov ikier. Človek spozná hniezda podľa bielych polystyrénových bodov nad hladinou vody. "Máme z toho skutočne veľkú radosť, lebo sa nám podarilo unikátne vytretie týchto zubáčov a všetko vo veľkom množstve," uviedol rybár Jozef Mikulášik. 

Hniezda sú totiž až na 96 percent obsadené. Samček zubáča ich celý čas stráži, aby ich nezlikvidovali dravce. Napriek tomu z milióna ikier reálne prežije len zlomok z nich. "Preto sa chodia kontrolovať, preto sa chodia preplachovať, aby tam náhodou nejaký kal neostal, keby to náhodu ten zubáč, čo to stráži opustil," dodal Šebesta. "Zubáč, keby sa pominul z tohoto hniezda, ktoré stráži, ikry požerú ostatné druhy rýb. Sú to hlaváče, ostrieže, biela ryba, kapre. Je to tak zariadené, že z veľkého množstva väčšinou zostáva len jedno percento," uviedol Mikulášik. 

Vytvorenie hniezd si vyžaduje isté vedomosti a schopnosti. Aj preto rybári komunikujú a spolupracujú s ichtiológom. Hniezda po vyliahnutí malých zubáčikov svoju prácu nekončia. Vo veľkom ich využívajú aj ďalšie druhy rýb.  "Pravidelne informujeme oblastného ichtiológa, či sú hniezda osadené a obsadené zubáčmi. Či nie je ikra zaplesnivená, či sa tam už vytvárajú očká," povedal Šebesta. 

Malé zubáče by sa mali vyliahnuť približne do týždňa a hniezda končia svoju misiu až koncom júna. Rybári ale myslia aj na ostatné druhy rýb. Ostriežom do vody osadili vianočné stromčeky. "Minulý rok sme ich sem dali 420 kusov, aby sme vytvorili tie podmienky, lebo nie sú tu," dodal Mikulášik. 

Pozrite si archívnu reportáž o začiatku pstruhovej sezóny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy