Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kompostáreň je každú chvíľu v plameňoch. Obyvatelia sú zúfalí
Zdielať na

Kompostáreň je každú chvíľu v plameňoch. Obyvatelia sú zúfalí

MOST PRI BRATISLAVE / Na farme Prucké neďaleko Štefánikovej mohyly v katastri obce Most pri Bratislave sa nachádza kompostáreň. Areál je tŕňom v oku obyvateľov obce. Dochádza tam totiž k častým požiarom a dym sa šíri až k ich domom. Zúfalý je aj starosta.

"Je tu navezený kal z čističky odpadových vôd niekde z Bratislavy, ktorý je navážaný na rôzny bioodpad ako slama, seno, konáre a podobne. Vlastne prikryje to a predpokladám, že samovznietením to začne horieť," hovorí starosta obce, František Mastný. Výjazdy profesionálnych a dobrovoľných hasičov na farmu Prucké bývajú počas teplého počasia veľmi časté.

V predchádzajúcom roku koncom jari a začiatkom leta na miesto chodili hasiči z Pezinka a zo Senca takmer každý deň. Tohtoročný začiatok sezóny nie je iný. Minulý víkend už zasahovali dvakrát. "Za minulý rok sme tam boli minimálne 20-krát a zásahy boli 5 až 6. Stále tam horí. Dookola je obilie, takže sme tam v lete nonstop," hovorí hasič, Jozef Máté. 

Podľa starostu je situácia neúnosná. Okrem toho, že sa po dedine zvykne šíriť nepríjemný dym, má to vplyv aj na rozpočet obce. "Pretože sú to jednak pohonné hmoty a jednak je to voda, ktorú musíme platiť Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, keďže to patrí pod kataster Mostu pri Bratislave," sťažuje sa starosta. 

Majiteľ zariadenia na výrobu priemyselného kompostu tvrdí, že odpad, ktorý je navozený mimo silážnej jamy vyváža nelegálne niekto cudzí. "Riešili sme to trestným oznámením na neznámeho páchateľa, ale stále sa to opakuje. A my to na naše náklady potom riešime," vraví majiteľ firmy, František Tóth. Páchateľa sa polícii ale nepodarilo nájsť a tak prípad uložili v súlade so zákonom o priestupkoch. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy