Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trump sa stretne s Kim Čong-unom: Ak stretnutie nebude plodné, zdvorilo ho opustím
Zdielať na

Trump sa stretne s Kim Čong-unom: Ak stretnutie nebude plodné, zdvorilo ho opustím

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump si od spoločného stretnutia s Kim Čong-Unom sľubuje úspech, ktorý podľa neho zabezpečí bezpečnosť, mier a prosperitu na Kórejskom polostrove. Trump o schôdzke so severokórejským vodcom, ktorá sa má uskutočniť v najbližších týždňoch informoval na spoločnej tlačovej konferencii s japonským premiérom, ktorý prišiel za ním do jeho rezizdencie na Floride.

"Ako viete, stretnem sa v nasledujúcich týždňoch s Kim Čong-Unom, aby sme posúdili denuklearizáciu Kórejského polostrova. Dúfam, že schôdzka skončí veľkým úspechom, netrpezlivo na ňu čakám. Bude to grandiózna udalosť pre Severnú Kóreu a grandiózna udalosť pre svet. Urobíme všetko možné, aby to bol úspech celého sveta," uviedol Trump.

Americký prezident tiež vopred pohrozil, že ak schôdzka nepovedie k žiadnym výsledkom, odíde. "Ak stretnutie nebude plodné, zdvorilo ho opustím," prehlásil. KĽDR má podľa Trumpa šancu prestúpiť na cestu lepšej budúcnosti, ak privolí k úplnému, overiteľnému a nezvratnému ukončeniu svojho jadrového programu. Varoval tiež, že bude pokračovať kampaň maximálneho tlaku na Pchjongjang, kým sa nezbaví jadrových zbraní.

S vyvíjaním tlaku na KĽDR súhlasil aj japonský premiér Šinzó Abe, podľa ktorého nemôžu pristúpiť na žiadne ústupky Pchjongjangu, kým svoje jadrové zbrane nezničí a jadrový program neukončí. Trump tiež prisľúbil urobiť všetko možné pre oslobodenie Japoncov, ktorých KĽDR uniesla a naďalej ich zadržiava. 

Trump na svojej obľúbenej sociálnej sieti v stredu potvrdil, že šéf Ústrednej spravodajskej služby Mike Pompeo navštívil Severnú Kóreu a stretol sa tam s Kim Čong-Unom v rámci príprav na chystaný americko-severokórejský summit. Pompea nominoval Trump na funkciu ministra zahraničia USA minulý mesiac. Predstavitelia USA a KĽDR by sa mali stretnúť koncom mája alebo začiatkom júna.

Trump a Abe se v rezidenci Mar-a-Lago, označované v USA za "zimní Bílý dům", setkali již v úterý. Abe nyní oznámil, že se s Trumpem dohodli začít jednat o obchodních dohodách. Nicméně oba představitelé dali najevo odlišný pohled. Zatímco Japonsko by si přálo návrat Američanů k dohodě o volném obchodu s názvem Transpacifické partnerství (TPP), kterou USA loni vypověděly, Spojené státy podle Trumpa dávají přednost bilaterální dohodě.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy