Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Záškodník, ktorý rozhadzuje po vozovke klince opäť útočí
Zdielať na

Záškodník, ktorý rozhadzuje po vozovke klince opäť útočí

ŽILINA / Obyvatelia mestskej časti Bánová už sú zúfalí. Koncom minulého roka sa im tam prvý raz objavil záškodník, ktorý rozhadzuje klince na tamojšie ulice. Po medializácii sa tento neznámy človek zrejme naľakal, a vodiči mohli prejsť týmito cestami bez obáv. Teraz však majú opäť ten istý problém,hrozí, že budú mať prepichnuté pneumatiky.

V Žiline opäť púta pozornosť nezvyčajná značka s nápisom klince na ceste. Aj keď nie je oficiálne schválená, má tu svoje opodstatnenie. Upozorňuje vodičov na hroziaci defekt. Klince sa objavili aj na ulici, kadiaľ rodičia vozia svoje deti do miestnych škôl. "Deti nám momentálne pomáhajú zbierať tieto klince, aby sme odstránili tento nepríjemný stav," tvrdí Ľubomír Krajčí, riaditeľ základnej školy. "Tá situácia je taká, že keď to neprerazí koleso auta, tak to niekomu prerazí nohu cez topánku. Je to dosť zákerný čin," hovorí aj špeciálna pedagogička Katarína Machynová.

 Je tu tiež škola pre žiakov s autizmom a rodičia musia rešpektovať zvyky týchto detí. "Majú problém meniť svoje rituály, majú svoje zaužívané cesty do školy a jednoducho, keď tí rodičia musia ísť inými cestami, tak tie deti prídu do školy psychicky rozhodené," vysvetľuje Machynová. "Neviem kto rozhadzuje klince, ale to auto by dostalo defekt, preto sme to zbierali," povedal aj jeden zo žiakov Jurko.

Takýmto nebezpečným spôsobom chce niekto donútiť vodičov, aby tadiaľto nejazdili, keď sa chcú vyhnúť zdĺhavému čakaniu na neďalekej komplikovanej križovatke. "Je to nejaký debílek, ktorý nemá čo robiť, podľa mňa," rozhorčuje sa nahnevaný vodič Anton Štalmach.

Klince, ktoré štáb TV JOJ objavil pri našom nakrúcaní boli všetky rovné. Pri prvej reportáži o tomto probléme, ktorý štáb nakrúcal v decembri minulého roka, ľudia ukazovali, že našli aj také, ktoré boli upravené. Neznámy človek ich poohýbal tak, že keď dopadli na asfalt, ostrý hrot zostal vždy smerom hore. "Mali sme defekt. Zatiaľ jedenkrát a to na spornej ulici bývame. Celú hrsť sme nazbierali za dve minúty ešte s jedným susedom," potvrdil miestny obyvateľ.

Braňo Deličnák dal vtedy prvýkrát osadiť tabule, ktoré aj sám navrhol: "Následne sme ich museli demontovať, mesto ma požiadalo, aby sme ich dali preč." Klince sú naspäť, a preto sa rozhodol, že opäť vytiahnu originálnu výstrahu. "Predpokladám, že ich opäť budem musieť demontovať, ale minimálne nech tí ľudia, čo tu žijú vedia, že sa nám tento problém znovu vrátil," hovorí Deličnák. "Táto tabuľa je v rozpore so zákonom a z dopravného hľadiska nejde o dopravnú značku, preto bude odstránená," potvrdila Barbora Zigová, hovorkyňa žilinského magistrátu. Magistrát však pristúpil k určitým opatreniam. Mestskí policajti budú ešte viac dohliadať na túto časť Žiliny.

Archívnu reportáž o tejto téme si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy