Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jana Kiššová: Žiga odmieta jesť štatistiky. Ale kto ho núti?
Zdielať na

Jana Kiššová: Žiga odmieta jesť štatistiky. Ale kto ho núti?

BRATISLAVA / Na Slovensku sa dobre podniká – to sú slová ministra hospodárstva Petra Žigu a každého predstaviteľa vládnej koalície. Zvlášť vtedy, keď sú konfrontovaní opakom. Ak dáme bokom skutočne „úspešných podnikateľov“ ako napríklad Široký, Bžán, teta Anka, masér Kostka a im podobní, ostávajú tí ostatní. Tí, ktorí tie podmienky až tak ružovo nevidia. V minulom roku ich dokonca viac ako 2tisíc firiem videlo tak, že sa rozhodli zo Slovenska odísť a presunúť svoje podnikanie do zahraničia. Krajiny, ktoré ich zlákali lepšími podmienkami na podnikanie, pritom neboli žiadne daňové raje. Boli to hlavne Maďarsko, Česko a Bulharsko.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila Jana Kiššová,  predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov a podpredsedníčka strany SaS.

Vrátim sa k tvrdeniu ministra hospodárstva, že na Slovensku sa dobre podniká. A nielen to. Tieto výborné podmienky na podnikanie sa vraj neustále zlepšujú. Tak napríklad v minulom roku minister Žiga ohlásil prvý balíček 34 opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia a teraz už prichádza s ďalším. Čo tam po tom, že opatrenia z prvého balíčka ani zďaleka nie sú splnené, veď predsa všetci poznáme vetu „nikto na svete nám nemôže toľko dať, koľko nám iný vie sľúbiť.“

A tak sa roky sľubuje lepšia budúcnosť, nové balíčky, väčšie istoty. A tie bezpochyby nastanú, pretože, ako sa minister Žiga vyjadril v jednej spoločnej diskusii na TA3, pri tvorbe balíčkov sa „ naozaj inšpirujú podnikateľským sektorom a oni tvoria tie balíčky“. No veď kto by spochybnil, že podnikatelia na to, aby sa im lepšie podnikalo, žiadajú od ministerstva, aby v spolupráci s iným ministerstvom vypracovalo 4 rôzne analýzy, niečo prehodnotilo a iné zvážilo? No ukážte nejakú firmu, ktorá takéto „opatrenie“ neprivíta a ktorej to v podnikaní nepomôže?

Vrátim sa k potrebe analýz, ale trochu inak. V tej istej diskusii som tvrdila, že na Slovensku sa podnikateľské prostredie neustále zhoršuje. Svoje tvrdenie som oprela o niekoľko konkrétnych analýz, rebríčkov a hodnotení, ktoré to jasne dokazujú. Dokazujú, že podmienky sa zhoršujú, Slovensko klesá v konkurencieschopnosti, mzdy u nás rastú najpomalšie z krajín V4 a tak podobne. Minister Žiga na to reagoval, že z mojich rebríčkov sa nikto nenaje. No, ak nie sú po ruke rozumné argumenty, aj takáto odpoveď „sa uživí“, navyše je to pravda. Ja som ale nechcela, aby ich minister jedol. Ale ak by na ich základe vznikli skutočné a konkrétne opatrenia, možno by medzi nimi nebolo zvýšenie superodpočtu na vedu a výskum, ktorého doterajší prínos nikto nevyčíslil. Neboli by ani rôzne analýzy alebo prehodnocovania, ktoré samy o sebe žiadnym opatrením nie sú. Ak by sa ministerstvo riadilo pri balíčkovaní analýzami a štatistikami, vedeli by, že medzi najväčšie brzdy v podnikateľskom prostredí patrí korupcia, byrokracia, komplikované a drahé zamestnávanie či vysoké daňové a odvodové zaťaženie. To, samozrejme, ruka v ruke s právnou neistotou a nevymožiteľnosťou práva.

A na základe toho by mohli navrhnúť skutočné opatrenia. Napríklad tak, ako ich my v SaS uvádzame v Agende 2020. Áno, ani z nej, ako ani z rebríčkov a štatistík, sa ľudia nenajedia. Je to dané tým, že rebríčky a štatistiky nie sú na jedenie, ale sebapoznávanie.

Ak by sa zaviedli skutočné opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia, mohlo tých vyše dve tisíc firiem aj so svojimi zamestnancami jesť a piť, hoci maďarský chlieb, české pivo alebo bulharskú rakiju, ale doma. Nemuseli odísť podnikať, zamestnávať a platiť dane do zahraničia.

Súvisiace články