Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fico – elektrický expert na grafy
Zdielať na

Fico – elektrický expert na grafy

Niektorí ľudia nevedia bez excelu fungovať, iní by sa ho nemali ani len chytať. Medzi tých druhých patrí dnes odvolávaný Robert Fico. Najmä by si mal dať pokoj s grafmi o vývoji ceny za elektrinu.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec a predseda SaS Richard Sulík.

Pár dní dozadu zvestoval verejnosti, že za vlády Ivety Radičovej cena elektriny stúpala a za jeho vlády klesala a "doložil“ to týmto grafom:

Treba uznať, graf na prvý pohľad vyzerá presvedčivo, vďaka Robertovi klesla cena v roku 2016 na menej než polovicu. Lenže pozor, treba pozrieť aj na mierku, ktorá je vľavo, lebo tá začína až od 110 a nie od nuly, ako by sa patrilo. Správne ten istý graf vyzerá takto:

Cena teda neklesla o viac než polovicu, ale len o cca 15%, teda o sedminu. Aj to je dosť a na mieste je otázka, prečo cena klesla. Treba vedieť, že cena elektriny pre koncového zákazníka sa skladá z dvoch častí. Tá prvá časť je cena za elektrinu samotnú, táto sa stanovuje na burzách napríklad v Lipsku a na ňu nemá vplyv v podstate nik, lebo je to skutočne trhová cena.

Tá druhá časť je cena za "doručenie“ (distribúciu) elektriny až domov. Táto cena je regulovaná a stanovuje ju Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorému donedávna šéfoval pán Holienčík. Aby pán Holienčik nezneužíval svoju moc a nestanovoval vysoké ceny, ktoré budú distribučným spoločnostiam prinášať nadmerne vysoké zisky, bola zriadená takzvaná regulačná rada, ktorej šéfoval hádajte kto a vďaka komu? Správne, regulačnej rade šéfoval tiež pán Holienčik a teda kontroloval sám seba a mohol to robiť len preto, že Robert Fico a jeho družina mu v roku 2012 upravili zákon.

Späť k cenám. Tá prvá časť celkovej ceny je, ako píšem vyššie, cena za samotnú elektrinu a je to skutočná trhová cena. Ak sa pozrieme na jej vývoj, zistíme, že táto cena posledné roky výrazne klesala. Ešte raz, klesala burzová cena elektrickej energie, na ktorú nemá Robert Fico vôbec žiaden vplyv.

A tu vidíme, že v roku 2012 bola priemerná cena samotnej elektriny cca 50 eur (za jednu megawatthodinu) a v roku 2016 už menej ako 30 €/MWh. Pokles samotnej elektriny bol teda mierne väčší ako pokles celkovej ceny pre spotrebiteľa, z čoho zákonite vyplýva, že tá druhá časť (cena za distribúciu) mierna stúpla a to už predtým bola vďaka pánov Holienčíkovi a Robertovi Ficovi jedna z najvyšších v Európe.

A prečo to tak je? Preto lebo v cene za distribúciu elektriny sú skryté aj dotácie pre Hornonitrianske bane (časť z tých peňazí sa potom vracia ako úplatok zabalený v alobale priamo Ficovi) alebo dotácie pre fotovoltaiku, na ktorých parádne zarobil mecenáš SMERu pán Brheľ.

Robert Fico je teda dnes odvolávaný za to, že osobne nesie zodpovednosť za trvalo vysoké ceny elektriny.

Súvisiace články