Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Drucker nemá riešiť, Drucker má vyzerať
Zdielať na

Drucker nemá riešiť, Drucker má vyzerať

Zdroj: SITA

Predražené nákupy CT prístrojov budia pozornosť i pohoršenie. Vcelku oprávnene, lenže je to menej ako špička ľadovca. Je to iba snehový poprašok na špičke ľadovca. Takto nápadne kradnú len úplní hlupáci, ktorým sa na to beztak vždy príde.

Riaditeľ nemocnice, ktorý má aspoň štipku inteligencie, pokojne nakúpi drahé stroje za cenu obvyklú na trhu. Svoje percentá, obvykle dvadsať, dostane aj tak, pretože len od neho závisí, či vôbec nejaký tender vypíše. Dvadsať percent z pol milióna je, samozrejme, menej, ako z milióna, ale je to bez rizika. A peniaze z veľkých nákupov, hoci to môže znieť ako paradox, sú len drobné. Tak na kávu.

Naozaj veľa peňazí sa stráca pri nákupe drobností, ktoré stoja pár desiatok centov či eur, ale spotrebovávajú sa po tonách, hektolitroch a tisícoch kusov. Ihly, plienky, obväzy, čistiace a dezinfekčné prostriedky... bežný človek si ani nedokáže predstaviť, čo všetko potrebuje a spotrebuje aj malá nemocnica pri svojom každodennom chode. Nejaké CT je v porovnaní s tým úplný bagateľ, aj keby bolo hneď dvojnásobne predražené.

Centrálny nákup pre všetky nemocnice nie je riešením, len typickým manažérskym opatrením. Dobre to vyzerá, aj keď sa veľa nezmení a keď predsa, tak k horšiemu. Aspoň pre pacienta. „Malú domov“ budú dodávatelia nosiť centrálne, úzkemu okruhu ľudí, ktorí rozprávkovo zbohatnú. Riaditelia jednotlivých nemocníc si budú musieť svoje peniaze uliať inak, tak možno zavedú centrálny výber úplatkov.

Pacientovi sa len priťaží, pretože centrálni nakupovači už absolútne nebudú riešiť, či je to, čo nakúpili, na liečbu aspoň približne vhodné a použiteľné. Splniť parametre na papieri je malina, lebo papier, na rozdiel od pacienta, znesie úplne všetko. Taký riaditeľ v špitáli predsa len denne stretáva lekárov, ktorí musia pracovať s materiálom a prístrojmi, ktoré im kúpi. Môže kúpiť použiteľnú vec za neprimerane veľa peňazí, ale kúpiť inak nepredajné a celom nepoužiteľné smeti za cenu obvyklú pri solídnej kvalite, si dovolí len úradník, ktorý koncového užívateľa v živote nestretne.

Keby to myslel Drucker s čistením Augiášovho chlieva vážne, musel by chytiť do rúk vidly a všetok ten hnoj vykydať. Aj sa pri tom zapotiť a azda sa aj zašpiniť. Manažérske skratky fungovať nebudú. Musel by začať odstrihávať ľudí, ktorí na zbytočnej bolesti a smrti zarábajú stovky miliónov. A práve na to nikdy neodstane politický mandát.

Drucker nemá nič riešiť. Drucker má len vyzerať. A presne to aj robí.