Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Komentár Arpáda Soltésza: Matovič čaká na Batmana
Zdielať na

Komentár Arpáda Soltésza: Matovič čaká na Batmana

Zdroj: Isifa

Predvídať vývoj vládnej krízy nie je nemožné, len na ňu nesmieme pozerať ako na politickú záležitosť. Nikto z jej aktérov totiž nie je politikom. Volič poslal do parlamentu hromadu simplexných ľudí a osobností, ktoré sú dočista nezávislé aj od reality a zdravého rozumu. Keď si to uvedomíme, „čítať“ udalosti a predvídať vývoj je už vcelku triviálne. Autor týchto riadkov okamžite po voľbách konštatoval, že Igor Matovič nebude schopný moc vykonávať, a nebude ochotný sa jej ani pustiť.

Autor týchto riadkov sa mýli rád, no tentoraz nevydalo. Je z toho radosť iná, je z toho svetový rekord v zomieraní a zlyhaný štát. Matovič, žiaľ, nie je komplikovaný ani nepredvídateľný. Len sa naňho neradno dívať ako na politika, ktorý nesie zodpovednosť za celú krajinu a jej obyvateľov. Nič také nerobí. Ani náznakom.

Ako hovorí zloduch Joker z Batmana vo fenomenálnom podaní Heatha Ledgera: „Vyzerám, ako niekto, kto má plán? Som pes, ktorý naháňa autá. Čo by som si počal s autom, keby som nejaké chytil?“ Vzápätí vyhodí do vzduchu veľkú nemocnicu. Ak chcete pochopiť aktuálnu slovenskú politiku, určite si pozrite Nolanovho Temného rytiera. Joker v jeho filme bojuje proti mafii i oficiálnemu systému, len tak, pre radosť z chaosu, a je mu úplne jedno, koľko ľudí pri tom zomrie.

Joker je archetyp, všetci nejakého poznáme. Zloduch bez zištných plánov, perfídny grázlik pre radosť z podrazu. Bol to váš spolužiak, ktorý naviedol kamaráta, aby napísal niečo sprosté na tabuľu a potom ho ako prvý bonzol učke. Bol to váš šéf, ktorému skrachovala firma vo svätej vojne s dodávateľmi, zákazníkmi i vlastnými zamestnancami. Malého, banálne nudného a tuctovo otravného lokálneho Jokera ste už videli veľakrát, len nie v premiérskom kresle.

Od Richarda Sulíka bolo rozumné, že podal demisiu a splnil tak iracionálnu podmienku Igora Matoviča pre jeho vlastné odstúpenie. Každý aspoň podmienečne rozumný člen vlády ju už doručil do paláca. Len Veronika Remišová vyzerá, ako keby trpela ťažkým syndrómom týranej političky. Už schytala toľko kopancov a ponižovania, až si myslí, že si to zaslúži, má to tak byť, a každý deň bez bitky je pre ňu odmenou. Niet dôvodu jej to kaziť, pretože politický význam, či vplyv na život občana, vec nemá. Tie demisie beztak predstavujú hlboké ústavné bezvedomie.

Demisia premiéra by totiž automaticky bola aj demisiou celej vlády, Richarda Sulíka a Máriu Kolíkovú vrátane. No nemá zmysel hádať sa o ústave s Matovičom. Síce existuje jej ilustrované vydanie, zámerne spracované tak, aby mu dokázali porozumieť aj žiaci menej prestížnych základných škôl, no meno Matovič neobsahuje ani v poznámkach pod čiarou, ergo niet ničoho, čím by ho mohla zaujať, nieto ešte udržať jeho pozornosť. Naplniť predsedove podmienky bolo dôležité preto, aby dostal priestor ukázať, že dobrovoľne neodstúpi. Nikdy a za žiadnu cenu.

Treba uznať, že Matovič dokáže veľmi kreatívne vymýšľať dôvody, prečo zo svojho postu odstúpiť nemá, nesmie a nemôže. Je to síce kreatíva na úrovni vozenia mamky v služobnom aute, či skladovania účtovníctva na babkinej povale, no kvantita niekedy dokáže vyvážiť chýbajúci kvalitu. Posledná doktrína simplexných ľudí, že premiér nemôže podať demisiu, lebo krajina v kríze by zostala bez vlády, je prinajmenšom rovnako zábavná ako stupídna. Vláda v demisii by, samozrejme, stále bola povinná „kúriť a svietiť“, čiže prevádzkovať základné funkcie štátu, bez ohľadu na to, že to už celé týždne nerobí.

Otázka neznie, či Matovič niekedy odstúpi, ale či by bol ochotný opustiť úrad, keby mu trebárs národná rada vyslovila nedôveru, alebo keby nevyhral predčasné voľby. Pokiaľ sa nebojíte rizika, pokojne stavte menšiu sumu na scenár, že by ho musela primerane hrubým násilím, za húževnatého odporu jeho fanúšikov, poslancov a ministrov, vynášať z budovy ochranka.

Je len otázkou času, kedy aj Igor Matovič dokráča na hranicu svojich nemožností. Ako dlho to potrvá, závisí od toho, či sa nájde nejaký Batman, alebo si počkáme na koniec pandémie a necháme to na ulicu.

Súvisiace články