Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tisíce štátnych zamestnancov majú platy nižšie ako minimálna mzda. Odbory žiadajú okamžitú zmenu
Zdielať na

Tisíce štátnych zamestnancov majú platy nižšie ako minimálna mzda. Odbory žiadajú okamžitú zmenu

BRATISLAVA / Konfederácia odborových zväzov požaduje, aby vláda splnila to, čo ešte minulý rok sľúbila a upravila platové tabuľky zamestnancov vo verejnom sektore. Ak k radikálnej zmene nedôjde v čo najkratšom čase, nie je vylúčený ani protest v uliciach.

Približne 250-tisíc zamestnancom vo verejnom sektore sa platy nemenili viac ako 10 rokov. Odbory už od konca minulého roka bojujú o radikálne zmeny v platových tabuľkách. Keďže v tých aktuálnych mnohí ani po 30 odpracovaných rokoch nedosahujú výšku minimálnej mzdy. Pod minimálnou mzdou je viac ako 28-tisíc ľudí, medzi ktorými sú školníci, opatrovateľky, sanitárky, údržbárky a kuchárky.

V novembri minulého roka hovorkyňa úradu vlády informovala, že na jar dobe bude už situácia vyriešená: "Súčasťou kolektívnych zmlúv je aj dohoda o predložení návrhu zmeny úpravy stupníc platových taríf zástupcom zamestnancov, najneskôr do 30. marca 2018." Do tohto termínu, nebola zmena uskutočnená, preto odbory volajú po okamžitej náprave. "Nesplnenie tohto záväzku z kolektívnej zmluvy je do istej miery výsmech vlády zamestnancom. Tisíce zamestnancov vo verejnom sektore sú dotknuté týmto problémom, že sa im dopláca do minimálnej mzdy," povedala Monika Uhlerová, viceprezidentka KOZ Slovesnká republika. 

Odbory chcú dať vláde ešte poslednú šancu a plánujú absolvovať ešte jedno rokovanie. Ak sa s vládou nedohodnú, odborári nevylučujú ani to, že pôjdu protestovať do ulíc. "Mobilizujeme aj členskú základňu, aby bola pripravená, že aj k tejto alternatíve môže dôjsť," dodala Monika Uhlerová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy