Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zostávajú 2 roky na vyčerpanie eurofondov, k dispozícii sme dostali 28 miliárd
Zdielať na

Zostávajú 2 roky na vyčerpanie eurofondov, k dispozícii sme dostali 28 miliárd

BRATISLAVA / Nad eurofondami sa zmráka. Akosi sme si už zvykli na to, že k nám prúdia európske peniaze, z ktorých sa stavia, opravuje skrášľuje.

Lenže súčasné obdobie rozdeľovania takýchto peňazí sa končí v roku 2020. Čo bude potom, to zatiaľ nie je celkom jasné. Isté je to, že Únia bude mať na takéto účely menej peňazí, napríklad aj preto, že Briti odídu a prestanú platiť do spoločnej kasy.

Preto sa politici dohadujú na tom, ako to bude s európskymi peniazmi po roku 2020. Potvrdzujú to aj slová podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu."Niektorí chcú, aby sa to utlmilo, každý nech si rieši svoje," povedal Peter Pellegrini. Na Slovensko začali prúdiť peniaze z eurofondov v roku 2004. Odvtedy až do roku 2020 sme dostali z Európskej únie k dispozícii vyše 28 miliárd eur.

​Aby ste si to vedeli ľahšie predstaviť, môžeme to porovnať s našim štátnym rozpočtom. Napríklad na tento rok štát ráta s príjmami necelých 14 miliárd eur. Eurofondy by teda pokryli dva roky fungovania nášho štátu. Jedna vec sú ale eurofondy, ktoré máme k dispozícii, a druhá vec množstvo peňazí, ktoré sa z nich podarí vyčerpať a využiť. Do roku 2013 sa podarilo zužitkovať 97 percent.

Od roku 2014, keď sa začalo ďalšie obdobie čerpania, sme vyčerpali len viac ako 11 percent. Podpredseda vlády pre investície je optimista. Z eurofondov sa stavali diaľnice, opravovali cesty, napríklad v Košiciach z nich majú nové električky alebo opravené električkové trate, v Bratislave zasa za európske peniaze vymenili komplet všetky trolejbusy.

Vybudovali sa aj priemyselné parky, opravili nemocnice, postavili kanalizácie. Zaujímavý je aj údaj o verejnom osvetlení. Celkovo dostalo 300 slovenských obcí za európske peniaze 37 tisíc svietidiel. Vytvorili by reťaz dlhú 1 200 kilometrov a osvetlili celú cestu z Bratislavy do Paríža. Takto to bude pokračovať až do roku 2020, Potom to závisí od toho, ako sa Európa dohodne medzi sebou.

"Pripraviť sa musíme na to, že bude menej peňazí," hovorí Pellegrini. Slovensko chce podľa Pellegriniho presadzovať, aby eurofondy zostali zachované, aj keď možno okresané. Zároveň by sa mali dať využívať jednoduchšie, bez zbytočnej byrokracie. Zostávajú nám na to už len dva roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy