Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V policajnom zbore pribudli ďalšie čierne ovce. Problémom čelia traja policajti zo Skalice
Zdielať na

V policajnom zbore pribudli ďalšie čierne ovce. Problémom čelia traja policajti zo Skalice

BRATISLAVA / Podľa Generálnej prokuratúry aj Inšpekcie rezortu vnútra pred rokom v civile a opití napadli policajti Lukáša z obce Trnovec. Jeden z nich sa mu dokonca podľa svedkyne vyhrážal zabitím. Televízii JOJ to potvrdil námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky.

Okresný prokurátor v Trnave túto vec najskôr posúdil len ako priestupok. To ale stopla Generálna prokuratúra, podľa ktorej ide jednoznačne o trestný čin výtržníctva. Aj podľa zúfalej ženy, ktorá nám do redakcie poslala list, išlo o mimoriadnu surovosť.

Autorka listu totiž chce, aby bol skutok potrestaný. Bála sa, že sa tak nestane, preto nás žiadala o pomoc. Bezbranný mladík sa presile mužov nedokázal ubrániť.

"Boris V. ho päsťou udrel, pričom Lukáš spadol na zem a tam ho Martin U. ešte kopol a Michal S. po ňom kričal, že ho zabije a sácal neustále do Lukáša," píše sa v stanovisku. "Podstata skutku mala spočívať vo fyzickom útoku príslušníkov policajného zboru proti poškodenému Lukášovi V," hovorí Peter Šufliarsky, námestník generálneho prokurátora. 

K skutku podľa prokuratúry došlo ešte v decembri 2016 pred reštauráciou v Skalici na Vajanského ulici. Spis v tejto veci Generálna prokuratúra skúmala od leta a disciplinárne prejednanie priestupku je podľa nej nedostačujúce.

"A po jeho preskúmaní v decembri minulého roka vydal písomný pokyn prokurátorovi Krajskej prokuratúry v Trnave, aby bolo vznesené obvinenie trom príslušníkom PZ," dodáva Šufliarsky. A v priebehu dvoch týždňov sa tak aj stalo.

"Vyšetrovateľ Inšpekcie ministerstva vnútra obvinil troch policajtov z trestného činu výtržníctva a ide o policajtov zo Záhoria," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Obvinení policajti teraz podľa zákona môžu byť postavení mimo služby. "Čo sa týka personálnej otázky, o tom rozhoduje ich priamy nadriadený," hovorí Lazarov. Zvláštne na tomto prípade je aj to, že útok bol ohlásený na linke 158. Odtiaľ sa to na Inšpekciu rezortu vnútra už ale nedostalo. Čo potvrdilo aj samotné ministerstvo. Pritom je to striktným pravidlom. Trom policajtom teraz hrozí väzenie na 3 roky.

​​Vo štvrtok sa stal kuriózny prípad v Žiline. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy