Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Daňové povinnosti v skratke. Viete kedy a ako platiť dane?
Zdielať na

Daňové povinnosti v skratke. Viete kedy a ako platiť dane?

BRATISLAVA / S odstupom roka sme sa opäť ocitli v náročnom a veľmi boľavom období - podávania daňových priznaní. Prvé kolo nás čaká už v najbližších týždňoch.

Do konca januára ste povinní priznať a zaplatiť daň z motorových vozidiel, nehnuteľností a psa. Treba si však dať pozor. Daň z motorových vozidiel platíte finančnej správe a tie zvyšné dve mestám a obciam. Opatrnosť sa vypláca nielen pri vypisovaní adresy, ale aj pri vypĺňaní samotného daňového priznania.

Ľudia majú často problémy s čítaním riadkov, ale aj s matematikou. No ak sa pri počítaní dane pomýlite - či už úmyselne,alebo neúmyselne v neprospech štátu, môže to mať aj následky. "Medzi také najčastejšie patrí napríklad to, že nesprávne vyplní riadky alebo chýba podpis, prípadne dátum. Sú zle sčítané jednotlivé sadzby dane, to znamená, že daňovník si zle vypočíta daň, ktorú má zaplatiť. Ak si daňovník uvedomí svoju chybu, môže ju opraviť podaním tzv. opravného daňového priznania ešte do toho termínu, čiže do 31. januára. Ak si to neuvedomí sám, my ho n a to upozorníme a dáme náhradnú lehotu," vysvetľuje hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová.

Novinkou v tomto roku je, že všetky právnické osoby zapísané v obchodnom registri už musia s finančnou správou komunikovať iba elektronicky. Ak aj podajú daňové priznanie na čas a aj riadne zaplatia, no úrad to dostane na papieri, Finančná správa to bude vnímať ako nesplnenie si daňovej povinnosti.

"V prípade nepodania daňového priznania v lehote, samozrejme, hrozí sankcia, a to vo výške od 30 do 16 tisíc eur," pokračuje Skokanová. 

Problém môžu mať až dve tretiny subjektov. Finančná správa totiž na sklonku roku 2017 evidovala, že povinnosť rozbehať elektronickú komunikáciu si splnila iba tretina všetkých firiem. Stále sa to ale dá dohnať. Stačí vám občiansky preukaz s čipom, zaručený elektronický podpis, počítač a prístup na internet, odkiaľ si ľahko stiahnete potrebný softwér. Registrovať sa 31. dve hodiny pred polnocou však Finančná správa neodporúča.

"Aspoň 24 hodín to je minimum. Aby potom nebol problém," hovorí Skokanová. No a aby potom nebol problém, o výmene občianskeho preukazu by už teraz mali rozmýšľať aj ostatní podnikatelia. Fungovať to bude rovnako, ako v prípade právnických osôb, teda cez portál finančnej správy. Ten však už v minulosti zlyhal niekoľkokrát. Teraz ale vedenie tvrdí, že je na státisíce nových daňovníkov pripravený a júlovú skúšku ustojí.

"Už teraz s nami elektronicky komunikuje viac ako 350 tisíc daňových subjektov, pridá sa 60 tisíc právnických osôb. Sme na to technicky pripravení," dodáva Skokanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy