Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko po prvýkrát nezlomilo rekord v počte vyrobených áut
Zdielať na

Slovensko po prvýkrát nezlomilo rekord v počte vyrobených áut

BRATISLAVA / Po prvýkrát za niekoľko rokov sme nezlomili rekord v počte vyrobených áut. Podľa odhadu Zväzu automobilového priemyslu to bolo približne 1 025 000 vozidiel. Je to stále chvályhodné číslo, ktoré nám ponecháva svetové prvenstvo vo výrobe.

"Počet je zhruba o 25 000 automobilov nižší, ale je nad tou magickou hranicou jeden milión," uviedol prezident Zväzu automobilového priemyslu Juraj Sinay. Jedinou automobilkou, ktorá zlomila nový rekord bola trnavská PSA. "Výroba bola na úrovni 335 000 vozidiel, čo je medziročný rast o šesť percent," uviedol hovorca PSA Group Peter Švec. 

Volkswagen čísla zverejní až v apríli, podľa prepočtov zväzu a ostatných, ale bude v prepade aj on. Spôsobené je to najmä nábehom na nové modely, no stále vyrábajú najviac áut. "S nábehom nových modeloch hľadáme aktuálne niekoľko stoviek nových pracovníkov," uviedol hovorca Volkswagenu Michal Ambrovič.

Land Rover začne vyrábať na jeseň a podľa doterajších informácií ide všetko podľa plánu. "V tomto momente sme finalizovali výstavbu budov a prebieha inštalácia technológií," povedal hovorca Jaguar Land Rover Jozef Plško. 

Tento rok bude pre automobilky zrejme kritický, najmä z pohľadu prílevu nových investícií. Najväčší problém je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Napriek tomu, že ministerstvo práce a hospodárstva sľubujú pomoc, stačiť to nebude. "V krátkodobom horizonte veľmi ťažko, pretože som naznačil, že rekvalifikácia bude trvať nejaký čas," uviedol Sinay.

Zamestnávať budú aj cudzincov

Automobilky primárne zamestnávajú Slovákov, no situácia si vyžaduje, aby vláda uvolnila pravidlá pre zamestnávanie cudzincov. Ministerstvo práce chystá od mája v tomto smere zmenu pri vybraných povolaniach a v okresoch pod päťpercentnou nezamestnanosťou. "V takomto prípade budú úrady práce automaticky vydávať automaticky súhlasné stanoviská pre cudzineckú políciu," povedal štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy