Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slováci sa podľa ekonómov majú lepšie
Zdielať na

Slováci sa podľa ekonómov majú lepšie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ekonómovia predpovedali, že sa nám bude žiť lepšie a ich prognóza sa naplnila. Neplatí to samozrejme bez výnimky pre všetkých, ale mzdy na Slovensku vlani rástli rekordne rýchlo. Priemerná mzda sa takmer vyšplhala na hranicu 1000 eur.

Magickú tisícku - bez odmien a bonusov - sme síce neprekročili, ale nie sme od toho ďaleko. "V roku 2017 bola priemerná mzda 980 eur v hrubom, je to najvyšší nárast za ostatných 6 rokov," vraví Nikola Richterová, PR manažérka platového portálu. Najviac si prilepšili ľudia pracujúci v Nitrianskom a Trnavskom kraji, kde sa platy dvíhali o viac ako 8 percent. No nezaostáva ani východ Slovenska.

Tretí najšťastnejší zamestnanci sú podľa prieskumu práve v Košickom kraji, kde platy rástli o viac ako 5 percent. Naopak najmenej sa prihadzovalo v Bratislave a okolí. No a už tradične si najviac polepšili IT špecialisti, po ktorých je dopyt ako po masle pred Vianocami. Ale spokojní môžu byť aj ľudia vo výrobných podnikoch. Čo však ostáva nevyriešeným problémom sú stále hlboké regionálne rozdiely. "Zistili sme, že v Prešovskom kraji takmer tretina ľudí nezarobí ani 650 eur. V Bratislave za takéto peniaze pracuje iba tretina ľudí," hovorí Nikola Richterová.

To, že hrubá mzda je vyššia ako čistá, neplatí vždy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy