Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Novinárku z ponorky zabil dánsky vynálezca
Zdielať na

Novinárku z ponorky zabil dánsky vynálezca

Archívna reportáž

DÁNSKO / Polícia obvinilia dánskeho vynálezcu Petra Madsena z vraždy švédskej novinárky Kim Wall. Tá sa nalodila na vynálezcovu ponorku v auguste 2017, aby s ním spravila rozhovor. Prokuratúra obvinila Madsena z vopred plánovanej vraždy a zneuctenie tela novinárky.

Hrôzostrašný prípad mladej novinárky, ktorú naposledy videli živú, keď nastúpila na vynálezcovu podomácky vyrobenú ponorku, sa blíži k rozlúšteniu. Prokurátor obvinil Petra Madsena z vopred plánovanej vraždy, z naporcovania a "z mimoriadne nebezpečných sexuálnych aktov iných ako súlož." Bezhlavé telo švédskej novinárky Kim West vyplavilo more pri pobreží neďaleko Kodane. Jej hlavu a nohy našli neskôr. Madsen spočiatku popieral, že by ženu zabil a vravel, že išlo o nešťastnú náhodu.

Ponorku našli 11. augusta, krátko potom, ako vyplávala z Kodane. Madsena zachránili z potápajúceho sa plavidla a previezli na súš, kde si ho prevzala polícia. Po novinárke však nebolo stopy. Vynálezcu neskôr zatkli s podozrením na vraždu talentovanej novinárky, ktorej diela vychádzali vo významných publikáciách ako The New York Times, The Guardian či TIME. Svoje výpovede menil, spočiatku napríklad tvrdil, že ju predchádzajúci večer vysadil na pobreží. Potom hovoril o nešťastnej náhode na palube ponorky. Súdne pojednávanie sa má začať 8. mája a Madsenovi hrozí trest v rozpätí od 5 rokov až doživotie, ktoré žiada prokuratúra.

Aj tie najmodernejšie ponorky sa občas stanú dejiskom ľudských tragédií:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy