Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Školám neustále chýbajú učebnice. Podľa ministerstva sú dôvodom financie
Zdielať na

Školám neustále chýbajú učebnice. Podľa ministerstva sú dôvodom financie

BRATISLAVA / Od pondelka môžu riaditelia škôl nahlasovať chýbajúce učebnice, ktoré potrebujú na budúci školský rok. V mnohých školách pritom ešte nedostali chýbajúce učebnice ani pre tento školský rok. Je to každoročný problém, ktorý riešilo už viacero ministrov školstva.

O chvíľu sa na školách budú rozdávať polročné vysvedčenia a do mnohých škôl ešte stále nedorazili chýbajúce učebnice: "Fyzika, objednali sme 22 kusov a neprišlo nič. Pre siedmy ročník fyzika 15 kusov a neprišlo nič. Mnohé učebnice sme si požičali, ale môžem povedať, že okolo 200 učebníc, ktoré sme objednali, nám chýba," hovorí riaditeľka ZŠ Hana Závodná. 

"Tento stav sa ešte bohužiaľ nepodarilo naplniť. Momentálne ešte prebieha proces výberového obstarávania, napríklad na učebnice vlastivedy a prírodovedy, ktoré vieme, že na školách chýbajú," vyjadrila sa Ria Feik Achbergerová z komunikačného odboru Ministerstva školstva SR. Riaditelia tvrdia, že nerozumejú, podľa čoho im systém niektoré učebnice schváli a iné nie. "Na edičnom portáli funguje algoritmus, ktorý vlastne vyhodnocuje počet žiakov a počet učebníc, ktoré sú k dispozícii," objasňuje Achbergerová. To znamená, že ak učebnice nie sú na sklade, školy zostanú bez učebníc, hoci ich potrebujú. 

Opozícia tvrdí, že jediný recept na dlhoročný problém je otvoriť trh s učebnicami. "Sme takmer posledná krajina, ktorá centrálne obstaráva učebnice a preto navrhujeme presunúť rozpočet z Ministerstva školstva na učebnice a priamo cez normatívy ich posielať školám, aby si riaditelia tieto učebnice potom sami mohli nakupovať," prezentoval návrh poslanec NR SR za SaS Branislav Gröhling.

Ministerstvo školstva takýto systém zatiaľ meniť nechce: "Podľa našich odhadov, takéto obstarávanie jednotlivými školami by bolo drahšie," povedala Achbergerová. Zároveň dodáva, že problém s učebnicami už budúci rok nebude, vďaka navýšeniu rozpočtu o 4 milióny eur. Celková suma tak bude tvoriť 10 miliónov eur, ktoré by mali zabezpečiť, aby sa táto opakujúca situácia vyriešila. Či sa tak naozaj stane ukáže až september. 

Navýšenie rozpočtu sa podarilo ministerke školstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy