Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Slovensku čoskoro prepukne chrípková epidémia. Za šírenie môže aj počasie
Zdielať na

Na Slovensku čoskoro prepukne chrípková epidémia. Za šírenie môže aj počasie

Archívna reportáž

SLOVENSKO / Počet ľudí, ktorí ochoreli na chrípku rastie každým dňom. Podľa odborníkov by Slovensko mohla koncom januára, až začiatkom februára postihnúť chrípková epidémia. Momentálne počasie prospieva vírusom a ich šíreniu.

V porovnaní s minulým týždňom podľa Úradu verejného zdravotníctva je pacientov s podozrením na chrípku viac o takmer 70 %. "Určite je to tým, že boli zimné prázdniny a deti neboli v kolektívoch. Takisto aj rodičia neboli v zamestnaní. Takže ten prenos infekcie bol rozhodne nižší ako teraz, keď sme nastúpili všetci do kolektívov a stačí jeden chorý v kolektíve, aby sa ochorenie veľmi rýchlo šírilo," uviedla všeobecná lekárka pre deti a dorast Monika Antošová.

Chrípka sa aj vďaka počasiu šíri veľmi rýchlo, vírus je veľmi agresívny. Naše telo tomu ešte aj napomáha tým, ako reaguje na sychravé podmienky vonku.
"Hlavný hygienik SR predpokladá, že tieto čísla budú ešte rásť a príde aj k epidémii," povedala Zuzana Drobová, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR. Vysvetlila, prečo sa vírusom teraz tak darí: "Keď je vonku mrazivo, organizmus sa snaží šetriť teplo, zužujú sa cievy na sliznici a vírusy sa dostanú do tela ľahšie."

Netreba ale šíriť paniku - chrípková epidémia je v tomto období úplne normálna. Vždy prichádza plus-mínus v takomto čase, otázne je len to, ako veľmi intenzívna bude a kde sa najviac prejaví. Najvýraznejší nárast bol v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji. Kým okolo Nitry bolo na začiatku roka 471 prípadov, o týždeň neskôr už 1149. V Banskobystrickom kraji to vybehlo zo 119 na 492.

Zaočkovať sa už veľmi nestíhate. Už v tomto období je riziko, že ochoriete a tak sa vakcína minie účinku skôr ako si organizmus stihne vytvoriť špecifické látky. Napriek tomu je jedna rada, ktorú asi všetci veľmi dobre poznáme. "Najdôležitejšie je, aby chorý človek, choré dieťa, zostalo doma, pretože v kolektíve ani v práci nevyzdravie akurát nakazí ďalších ľudí," radí Antošová.

Na Slovensku sa proti chrípke ešte stále necháva zaočkovať pomerne málo ľudí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy