Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Dane klopú na dvere. Podnikatelia s nimi budú mať o niečo menej práce
Zdielať na

Dane klopú na dvere. Podnikatelia s nimi budú mať o niečo menej práce

BRATISLAVA / Začiatok nového roka sa pre nás okrem novoročných predsavzatí spája aj s platením daní. Ide o dane z nehnuteľnosti, daň za auto či daň za psa. Daňové priznanie už klope na dvere a preto s ním netreba dlho otáľať.

Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti podávajú do konca januára všetci tí, ktorí sa v minulom roku stali majiteľmi domu alebo bytu. Pri podávaní daňového priznania je pritom jedno, či ste dom zdedili alebo dostali darom, daň z nehnuteľnosti zaplatiť musíte. Sumy za meter štvorcový určujú samosprávy.

Najnižšie ceny za domy či byty sú v Medzilaborciach. Za meter štvorcový si tam pýtajú len necelých sedem centov. Samospráva výšku nezmenila už desať rokov. Naopak, najdrahšie sú v Bratislave, a to až do 61 centov za meter štvorcový. "V roku 2017 sme na dani z nehnuteľnosti vybrali spolu 65 miliónov eur. Rovnaký výber dane očakávame i v roku 2018," uviedla Zuzana Onufer, hovorkyňa magistrátu Bratislavy. 

Povinnosť podať daňové priznanie máte teda do konca januára. Výšku dane vám ale samospráva určí až na jar. "Jedna vec je daň vyrubiť, druhá vec je to, či si ju daňovník môže dovoliť zaplatiť - to znamená, že každá takáto daň je výsledkom kompromisu medzi potrebami samosprávy a schopnosťami platcov," uviedol Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska. 

Január plný daňových priznaní

V januári musíte podať aj daňové priznanie k dani z motorového vozidla a do konca rovnakého mesiaca ju aj uhradiť. To sa dotýka ale len tých daňových poplatníkov, ktorí využívajú vozidlo na podnikateľské účely. 

Sadzby dane sú pri tom upravené podľa objemu motora. Suma sa následne zvyšuje, ponecháva alebo znižuje v závislosti od veku vozidla. "Daň sa platí za vozidlá kategórie M, N, O aj kategórie L, kde patria napríklad aj elektroskútre, motocykle, trojkolky, štvorkolky, ak sa používajú na podnikanie," povedala hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. 

Ústupok pre podnikateľov

Finančná správa vyšla v roku 2018 podnikateľom v ústrety. Viac ako 130 000 tlačív daňového priznania k dani za auto si daňovníci nájdu v elektronickom systéme už predvyplnené. Platí to pre tých, ktorí už daňové priznanie k dani z motorových vozidiel podávali za rok 2016. "Tieto priznania si nájdu vo svojich elektronických osobných schránkach na portáli finančnej správy," uviedla Skokanová. Stačí ich teda už iba skontrolovať a elektronicky odoslať. 

Daň platí aj pre psíčkarov

V prípade, že ste majiteľom psa staršieho ako šesť mesiacov, tiež budete musieť zaplatiť daň. Rovnako ako pri všetkých doterajších daniach platí, že daňové priznanie podávate do konca januára. Podobne ako pri dani z nehnuteľnosti vám potom jednotlivá samospráva vyčísli sumu. Vo väčšine prípadov je daň za psa v rodinnom dome nižšia ako za psa v byte. Niektoré samosprávy dokonca zohľadňujú druh či veľkosť psa. 

Na to, aby sa ľudia naučili prihlasovať psov, prichádzajú samosprávy s rôznymi službami. Distribuujú napríklad vrecká na exkrementy alebo zabezpečujú bezplatný výcvik. 

Pozrite si archívnu reportáž, ktorá sa týka noviniek v oblasti daní v roku 2018.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy