Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zložitejšie, ako čakali: Prvé úskalia elektronického zdravotníctva
Zdielať na

Zložitejšie, ako čakali: Prvé úskalia elektronického zdravotníctva

BRATISLAVA / Od nového roku mali všetci lekári aj lekárne nabehnúť na takzvané elektronicé zdravotníctvo. Zatiaľ sa tak nestalo a to najmä preto, že nie všetci sú na nový systém dostatočne pripravení.

"Aby prišiel pacient bez kartičky a bez receptu, takýto prípad sme ešte nemali. Zatiaľ načítavame bežné recepty s čiarovým kódom a overujeme ich aj cez e-zdravie," hovorí vedúca jednej z lekární Tatiana Geročová. Na prvého pacienta s virtuálnym receptom v oslovenej lekárni ešte len čakajú. Zatiaľ tak ide o dvojitú prácu. Mnohí lekári totiž stále recepty na lieky tlačia. 

Výhody e-Zdravotníctva 

Systém sám o sebe je už ale plne funkčný. Jeho výhody vysvetľovala na príklade primárka pľúcneho oddelenia Marta Hájková: "Zoberieme napríklad liek, ktorý mal pacient predpísaný 16.10. V lekárni si ho vybral 17.10. Ale je tu aj liek, ktorý som mu napísala 12.11. a on si ho nevybral. Takže keď pacient príde s ťažkosťami a ja vidím, že si liek nevybral, tak ja sa ho spýtam, prečo tak neurobil."

Ďalšou výhodou je podľa lekárky aj to, že systém jej ukáže podobné lieky ako ten, ktorý chce predpísať. Volajú sa generiká. Pacient si tak môže vybrať liek s rovnakým účinkom, ale s čo najmenším príplatkom. 

Problém so zabehnutím

Stav, kedy by boli do elektronického zdravotníctva zapojení všetci lekári aj lekárne, je ale zrejme zatiaľ v nedohľadne. Celý projekt má pod palcom Národné centrum zdravotných informácii. V roku 2018 si dali za cieľ postupne zapájať všetkých do systému e-zdravia.  "Po ich pripojení bude v systéme e-zdravie pracovať cca 12 150 lekárov,"  informuje Diana Dúhová z centra. 

Zabehnutie systému bude sprevádzať aj preťaženosť call centra Národného centra. Momentálne 90 percent hovorov žiada o technickú podporu pri inštalácií. K trpezlivosti vyzýva aj ministerstvo zdravotníctva. Ešte v minulom roku sa totiž hovorilo o možných pokutách pre tých, ktorí sa do elektronického zdravotníctva nezapoja. "Cieľom ministerstva zdravotníctva v žiadnom prípade nie je udeľovanie sankcií. Tí poskytovatelia, ktorí z objektívnych príčin nebudú zapojení do systému, samozrejme sankcie nedostanú a nebudú pokutovaní," ubezpečuje hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy