Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Minimálna mzda bude možno naviazaná na priemerný plat
Zdielať na
Ekonomika

Minimálna mzda bude možno naviazaná na priemerný plat

Zdroj: redakcia

Nová mechanizmus úpravy minimálnej mzdy navrhlo ministerstvo práce v zákone o minimálnej mzde, ktorý má na budúci týždeň prerokovať legislatívna rada vlády.

Ak sa sociálni partneri v budúcnosti nedohodnú na raste minimálnej mzdy, najnižší zárobok by sa mohol zvyšovať rovnakým tempom ako priemerná nominálna mzda. Nový mechanizmus úpravy najnižšieho zárobku navrhlo ministerstvo práce v zákone o minimálnej mzde, ktorý má na budúci týždeň prerokovať legislatívna rada vlády.

Minimálna mzda by mala od októbra stúpnuť o 500 korún na 8100 Sk. Od roku 2009 by sa mala zvyšovať každoročne od januára.

O zvyšovaní minimálnej mzdy by mali v budúcnosti rokovať najskôr zástupcovia zamestnávateľov a odborári. Ak sa nedohodnú, mieru navýšenia najnižšieho zárobku v hospodárstve navrhne na rokovanie tripartity ministerstvo práce.

Pokiaľ sociálni partneri neprijmú ani návrh ministerstva, minimálna mzda sa navýši od januára nasledujúceho roka o mieru rastu priemernej nominálnej mzdy za rok, ktorý predchádza návrhu na úpravu minimálnej mzdy. Priemerný zárobok v národnom hospodárstve vlani dosiahol 18.761 korún.

Minimálna mzda sa doteraz zvyšovala nariadením vlády od októbra. Po jeho októbrovom navýšení sa najbližšie upraví až od januára 2009, na budúci rok sa so zmenou minimálnej mzdy nepočíta.

Na minimálnu mzdu je v súčasnosti naviazaných vyše 40 rôznych noriem, odvíjajú sa od nej napríklad minimálne vymeriavacie základy pre zamestnancov a živnostníkov pri odvodoch do Sociálnej poisťovne a na zdravotné poistenie. O odpútaní minimálnej mzdy od viacerých predpisov diskutujú odborníci v tripartitnej komisii, podľa ministerstva práce rokovania ešte neboli ukončené.

Sociálnym partnerom sa zvyčajne nedarí nájsť pri vyjednávaniach o minimálnej mzde kompromis. Zástupcovia zamestnávateľov sa už skôr vyslovili za jej zrušenie. Vláda Roberta Fica chce naopak postupne zvýšiť minimálny zárobok až na 60 percent priemernej mzdy, ktorá v druhom štvrťroku dosiahla 19.598 korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy